Επιτυχημένη η γεωλογική περιήγηση και η ενημέρωση για το ηφαίστειο από το ΙΜΠΗΣ

Τελευταία ενημέρωση 6/4 – ώρα 15:00

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2/4 η γεωλογική ξενάγηση/περιήγηση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση ΓΕΩΘΗΡΑ. Θέμα της περιήγησης ήταν “Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας: Μια βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του νησιού” και τον ρόλο του ξεναγού ανέλαβαν οι επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ Γιώργος Βουγιουκαλάκης και Σπύρος Παυλίδης.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν αρχικά τη νότια περιοχή του νησιού, όπου έγινε μια εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των ηφαιστείων. Στη συνέχεια παρατηρήθηκαν, επίσης στο νότιο τμήμα του νησιού, τα στρώματα της έκρηξης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.). Η περιήγηση συνεχίστηκε στο βόρειο μέρος της Σαντορίνης, όπου παρατηρήθηκαν τα πετρώματα των ηφαιστείων της βόρειας Θήρας και τα μεγάλα τεκτονικά ρήγματα του χώρου. Τελευταία στάση έγινε στο Αμμούδι όπου οι συμμετέχοντες παρατήρησαν στρώματα τέφρας μεγάλων εκρήξεων αλλά και των νεότερων ρευμάτων λάβας.

Από αριστερά: Σπ. Παυλίδης, Μιχ. Φουμέλης, Γ. Βουγιουκαλάκης

Το προηγούμενο βράδυ (1/4) πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο η τακτική ενημέρωση για το ηφαίστειο. Ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Μιχαήλ Φουμέλης μίλησε για τις καινοτόμες τεχνολογίες δορυφορικής παρακολούθησης του ηφαιστείου, ενώ ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης ενημέρωσε για την κατάσταση των ηφαιστείων της Σαντορίνης.

Οι δύο ομιλίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη