Δήμαρχος Θήρας προς Πρωθυπουργό: Επιχειρήσεις και Δήμος σε οικονομική ασφυξία

Ζητείται προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στη Σαντορίνη καθώς και ο Δήμος του νησιού εκθέτει σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας. Του ζητά δε την προσωπική του παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου έχει ως εξής:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Έχουν παρέλθει σχεδόν δύο μήνες από την ημέρα, που με την καταλυτική σας παρουσία στη Σαντορίνη σηματοδοτήσατε το “άνοιγμα” της Ελλάδας στον τουρισμό και προσκαλέσατε τους δυνητικούς ταξιδιώτες από ολόκληρο τον πλανήτη να επιλέξουν την πανέμορφη και υγειονομικά ασφαλή χώρα μας, ως τόπο διακοπών τους.

Στη Σαντορίνη, ο Δήμος, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες στηρίξαμε από την πρώτη μέρα αυτή την προσπάθεια. Το κάναμε συντεταγμένα πειθαρχώντας στους κανόνες υγειονομικής προστασίας, με αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και με πλήρη συνείδηση του κόστους και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίζαμε. 

Σήμερα, δύο μήνες μετά, η αντικειμενική πραγματικότητα, όπως την διαμορφώνει και η νέα έξαρση της πανδημίας του Covid-19 διεθνώς, έχει αναδείξει πλήρως το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Σαντορίνη.

Συγκεκριμένα, η πολύ μεγάλη μείωση του εισερχόμενου τουρισμού και η μη εκκίνηση της κρουαζιέρας έχουν ως αποτέλεσμα η Σαντορίνη να δέχεται υποπολλαπλάσιο αριθμό τουριστών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Έτσι το σύνολο των επιχειρήσεων της Σαντορίνης (4.500 επιχειρήσεις που απασχολούν 25.000 εργαζόμενους) έχουν υποστεί ήδη σοβαρότατο οικονομικό πλήγμα.

Στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορείου οι οποίες ζουν κατ’ αποκλειστικότητα από τον τουρισμό (κυρίως από την κρουαζιέρα) και είναι εποχικής λειτουργίας.

Προκειμένου να κατορθώσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν το λουκέτο χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσής τους σε βάθος χρόνου, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, οπότε ευελπιστούμε να έχουμε την έναρξη μιας καλύτερης τουριστικής περιόδου. 

Με βάση τις προτάσεις των συλλογικών τους εκπροσώπων θεωρούμε, ως κατ’ ελάχιστον αναγκαία τα ακόλουθα μέτρα:

Α) Παράταση της υποχρεωτικής μείωσης του μισθώματος των ακινήτων τα οποία στεγάζουν τις δραστηριότητες τους σε ποσοστό 40% για τη χρονική περίοδο από 01/07/2020 έως 30/04/2021. (Αυτονόητα θα πρέπει να προβλεφθούν αντίστοιχες φορολογικές ή άλλες απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων). 

Β) Παράταση συμβολαίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον για μία διετία.

Γ) Επέκταση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών.

Δ) Εύκολα αξιοποιήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των πληττόμενων εμπορικών επιχειρήσεων. 

Πέραν βέβαια των επιχειρήσεων, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει κατάρρευση στα έσοδα του Δήμου χωρίς ωστόσο οι απαιτήσεις για ανελαστικές δαπάνες να έχουν μειωθεί. Αντιθέτως ο Δήμος καλείται, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, να καλύψει υψηλού κόστους κοινωνικές ανάγκες που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

Παρά τις δραστικές περικοπές των μη ανελαστικών δαπανών, στις οποίες έχουμε προβεί ως Δήμος, η οικονομική μας κατάσταση είναι ασφυκτική. 

Είναι επομένως αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των τουριστικών Δήμων και προφανώς της Σαντορίνης προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δημότες μας αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.

Κύριε πρωθυπουργέ. 

Γνωρίζουμε το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία. 

Έχουμε συνείδηση των δημοσιονομικών ορίων της οικονομίας μας. Απορρίπτουμε κάθε πλειοδοσία υποσχέσεων και κάθε ανεδαφικό και μαξιμαλιστικό αίτημα. 

Ζούμε όμως καθημερινά την αγωνία και το άγχος της επιβίωσης των συμπατριωτών μας, το οποίο φοβούμαστε ότι θα ενταθεί σε βάθος χρόνου, όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται.

Αναγνωρίζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλετε για την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης και πρωτόγνωρης κρίσης καθώς και το προσωπικό ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει για τη πρόοδο του νησιού μας, προσδοκούμε την ουσιαστική παρέμβασή σας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.”

Σημειώνεται ότι ανάλογης θεματικής επιστολή, ως προς την ανάγκη στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, απέστειλε πρόσφατα προς τον Πρωθυπουργό και ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας. Την εν λόγω επιστολή κατέθεσε στην αναφορά του προς τη Βουλή των Ελλήνων και ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη