Εθελοντικός υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός στον όρμο των Φηρών

Η 8η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, υπενθυμίζοντάς μας την ευθύνη που έχουμε απέναντι στα θαλάσσια ζητήματα. Η προστασία του ωκεανού και η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα και συμπεριλαμβάνονται στους βιώσιμους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, δεδομένα που περιλαμβάνει η ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το έτος 2030.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action (Santorini Active Volcanic Environment) μαζί με τον Φυσιολατρικό, Εκδρομικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας “Εν Οδώ” και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στο παλιό λιμάνι, στον όρμο των Φηρών. Σε ένα σημείο του νησιού όπου επίσημα τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία εθελοντική δράση, λόγω μη δυνατότητας πρόσβασης εξαιτίας της έντονης τουριστικής ροής.

Στη δράση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν καταδυτικά κέντρα του νησιού, ομάδες και τοπικές επιχειρήσεις. Συνδράμουν επίσης ο Δήμος Θήρας, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, το Επαρχείο Θήρας, το Λιμεναρχείο Θήρας ενώ τη δράση υποστηρίζουν η HELMEPA και το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 και η δράση του παρακτίου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 11:30, αφού γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον τρόπο δράσης στην επιφάνεια.

Από τις 11:30 έως τις 12:00 θα γίνει η οργάνωση και ενημέρωση των δυτών για τον υποβρύχιο καθαρισμό. Θα πραγματοποιηθούν δύο καταδύσεις.

Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση για τη θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, αναφορά στους τρόπους διαχείρισης των οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων, σε τρόπους και λύσεις για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης, ενώ θα δοθούν ποτήρια μόνιμης χρήσης για στιγμιαία ροφήματα.

Στους καθαρισμούς επιφάνειας και υποβρυχίως χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (γάντια, σάκοι κλπ.) Μετά τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών και οι εθελοντές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να δράσουν συμμετέχοντας στη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Η Ένωση Λεμβούχων Θήρας θα διαθέσει σκάφος από το λιμάνι του Αθηνιού προς τον όρμο Φηρών για την μετακίνηση των εξοπλισμών και των εθελοντών που δεν έχουν δυνατότητα να κατεβούν από τα Φηρά.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Vivid Blue 2020 (Ζωντανό Μπλε) της Dive In Action και θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων σε θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης προγραμματίζονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη διπλοί υποβρύχιοι καθαρισμοί σε 10 νησιά των Κυκλάδων, τρεις υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Σαντορίνη και δύο στην Ανάφη. Παράλληλα προετοιμάζεται πρόταση για την έναρξη διαβούλευσης με επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ/904/2019 για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη