20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

GSEU: Ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη βιώσιμη χρήση του υπεδάφους και των πόρων του

Μία Γεωλογική Υπηρεσία για την Ευρώπη, για έναν υγιή πλανήτη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Share

Την έναρξη του έργου της “Γεωλογικής Υπηρεσίας για την Ευρώπη (GSEU)” ανακοίνωσε πρόσφατα ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Υπηρεσιών (EuroGeoSurveys, EGS), μια εξέλιξη πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το GSEU θα υποστηρίξει άμεσα το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εστιάζοντας στη Γη και σε ό,τι βρίσκεται υπόγεια της (ενέργεια, νερό, ορυκτά).

Βασικός στόχος του GSEU είναι να αναπτύξει και να καταστήσει μόνιμα διαθέσιμη μια πανευρωπαϊκή υποδομή γεωλογικών δεδομένων και σχετικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη βιώσιμη και ασφαλή χρήση του υπεδάφους και των πόρων του. Η κοινοπραξία GSEU περιλαμβάνει 48 οργανισμούς-εταίρους, από 36 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένων τόσο των εθνικών όσο και περιφερειακών οργανισμών γεωλογικής έρευνας και των συνδεδεμένων εταίρων).

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Το έργο θα διαρκέσει πέντε χρόνια από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon Europe, με πρόσθετη χρηματοδότηση από τις Γεωλογικές Υπηρεσίες της Ευρώπης, συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσω της υλοποίησής του, το GSEU: 1) θα αναπτύξει εναρμονισμένες πανευρωπαϊκές υπηρεσίες δεδομένων και πληροφοριών, 2) θα βασιστεί στην ήδη υπάρχουσα Ευρωπαϊκή Υποδομή Γεωλογικών Δεδομένων (EGDI) και 3) θα ενισχύσει το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο των Γεωλογικών Ερευνών.

Το έργο θα επικεντρωθεί σε εννέα θεματικά Πακέτα Εργασίας:

1) Συντονισμός και Διαχείριση
2) Κρίσιμες πρώτες ύλες, το Διεθνές Κέντρο Αριστείας και Ταξινόμηση Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών
3) Απογραφή γεωθερμικής ενέργειας & υπόγειας αποθήκευσης
4) Εκτίμηση, προστασία και βιώσιμη χρήση των υπόγειων υδάτινων πόρων της Ευρώπης
5) Εκτίμηση τρωτότητας ακτών & βελτιστοποιημένη χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων
6) Γεωλογικό πλαίσιο για το ευρωπαϊκό σύστημα γεωλογικών δεδομένων & πληροφοριών
7) European Geological Data Infrastructure – EGDI
8) Επικοινωνία, Διάδοση & Αξιοποίηση
9) Δίκτυο Γεωλογικών Ερευνών και βιώσιμες υπηρεσίες για την Ευρώπη

Διαφήμιση

Η ΕΑΓΜΕ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Γεωλογικών Υπηρεσιών (EuroGeoSurveys, EGS) και είχε καταλυτικό ρόλο τόσο στην εκπόνηση, όσο και στην υλοποίηση του προγράμματος με το επιστημονικό της προσωπικό και τον Εθνικό Εκπρόσωπό της και Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ορυκτών Πόρων και Μεταλλευτικής, δρ. Κωνσταντίνο Λασκαρίδη. Μάλιστα στις 13-15 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η 49η συνάντηση των Εθνικών Εκπροσώπων, διά ζώσης ύστερα από δύο χρόνια, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ, με τη συμμετοχή περίπου 50 εκπροσώπων από 31 χώρες και 32 Γεωλογικά Ινστιτούτα.

Τα EuroGeoSurveys, συντονιστής του έργου GSEU, είναι μία μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση των Γεωλογικών Ινστιτούτων & Υπηρεσιών της Ευρώπης που έχει προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων γεωεπιστημονικών ιδρυμάτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Τα EGS αντιμετωπίζουν από κοινού ευρωπαϊκά ζητήματα στον τομέα των γεωεπιστημών και συνεργάζονται σε έργα που ενημερώνουν άμεσα την κοινοτική, τοπική και εθνική πολιτική, προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη