“Εκφάνσεις του φωτός” σε επιμέλεια της Ζωής Χατζηγιαννάκη, στο Katikies Garden

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Selene Vedema 2022 - Η θεματική της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, αυτό του φωτός, του ήλιου, της σελήνης, της θάλασσας, του αέρα και των βράχων

Την έκθεση φωτογραφίας “Εκφάνσεις του φωτός” θα φιλοξενεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου το Katikies Garden, στα Φηρά. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00, στο πλαίσιο του Selene Vedema 2022.

Θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξης Βασιλικός, Πηνελόπη Γερασίμου, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Χριστίνα Δημητριάδη, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Νίκος Μάρκου, Μαρία Μαυροπούλου, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Στεφανία Ορφανίδου, Σπύρος Στάβερης, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παύλος Φυσάκης, Έφη Χαλιόρη, Γιάννης Χατζηασλάνης, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Την επιμέλεια θα έχει η Ζωή Χατζηγιαννάκη, η οποία αναφερόμενη στην έκθεση, σημειώνει τα παρακάτω:

“We are not in the world, we become with the world; we become by contemplating it. Everything is vision, becoming. We become universes. Becoming animal, plant, molecular, becoming zero.
Deleuze G. and Guattari F. What is Philosophy? London, Verso (1994, p.169)

Εμείς είμαστε το τοπίο, δεν το ατενίζουμε αλλά είναι μέσα μας, μας διαμορφώνει και το διαμορφώνουμε με τη ματιά μας. Το τοπίο δεν είναι ένα, αλλά άπειρα, που αλλάζουν, μεταμορφώνονται και μαζί τους κι εμείς. Αυτό μας αφηγούνται και οι συμμετέχοντες εικαστικοί φωτογράφοι της παρούσας έκθεσης, ιστορίες για το πώς είδαν το φως να διαμορφώνει διάφορους τόπους, επιτρέποντας μας είτε να τους (ξανά)δούμε, να τους μνημονεύσουμε, να τους φανταστούμε και να τους (ανά)πλάσουμε.

Η θεματική της έκθεσης περιστρέφεται γύρω από τον αιγαιοπελαγίτικο χώρο, αυτό του φωτός, του ήλιου, της σελήνης, της θάλασσας, του αέρα και των βράχων. Οι περισσότερες εικόνες είναι από τις Κυκλάδες, κάποιες από το ευρύτερο Αιγαίο, ίσως και πέρα από αυτό, αλλά η ακριβής τοποθεσία δεν έχει ίσως καμία σημασία. Την συγκεκριμένη επιλογή τους, όρισε, εκτός από τους υπόλοιπους προφανείς λόγους, η δική μου εικόνα της Σαντορίνης. Για μένα παντού υπάρχει η Σαντορίνη, το δικό μου ελληνικό καλοκαίρι, οι δικές μου μνήμες και αναφορές από τον συγκεκριμένο τόπο. Αλλά ίσως ούτε και αυτό έχει και καμία σημασία.

Οι εικόνες της έκθεσης μας επιτρέπουν και ταυτόχρονα μας καλούν να συνθέσουμε μέσα από όλα αυτά τα μακρινά, κοντινά, πραγματικά, φαντασιακά, ονειρικά και μυστηριακά τοπία, το δικό μας. Σε αυτή τη σύνθεση βρίσκεται και η σημαντική κοινή αναφορά τους ως προς το χρόνο και στο γεγονός ότι μοιάζει απών. Το χαρακτηριστικό που τα συνδέει, είναι το άχρονο, το ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν στο παρόν αλλά και στο παρελθόν, ακόμα και στο μέλλον. Είναι τοπία αέναα, ακολουθούν τον κυκλικό χρόνο, της φύσης, του φωτός, του σύμπαντος που μέσα σε αυτόν κινείται και ο άνθρωπος, όσο και αν προσπαθεί να τον ευθυγραμμίσει. Μας ψιθυρίζουν ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τώρα ή τότε, αλλά παντού και πάντα, είναι τοπία όπου η μνήμη, η παρούσα στιγμή και το φαντασιακό γίνονται ένα ή αλλιώς χώροι που επιτρέπουν στην μνήμη να υπάρχει και να γίνεται αιώνια.

Για τους γονείς μου, Έβελυν και Γιώργο.

Ευχαριστώ το εστιατόριο Selene για την πρόσκληση επιμέλειας της έκθεσης φωτογραφίας, στα πλαίσια της SELENE VEDEMA 2022. Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον Βασίλη Οικονομίδη για τη συνεργασία μας.”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη