Εξειδίκευση μέτρων για υποχρεωτικό εμβολιασμό, self test και εμβόλια για παιδιά

Πιθανόν νωρίτερα η τρίτη δόση - Μόνο μετά από θετικό PCR το πιστοποιητικό νόσησης

Έως τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου όλοι οι πολίτες της χώρας μας με ηλικία άνω των 60 ετών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ/μήνα, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν χθες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Ο κος Πλεύρης σημείωσε ότι θα συσταθούν ειδικές υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις ανθρώπων που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενος και στο δεύτερο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες και αφορά τον έλεγχο με self test, ο οποίος ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και αφορά το σύνολο των πολιτών, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα δοθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες ένα self test προκειμένου να εξεταστούν “για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται η επιδημία και πώς μπορούμε να την περιορίσουμε πριν από τις γιορτές”.

“Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες σε αυτόν τον μεγάλο διαγνωστικό έλεγχο”, είπε και πρόσθεσε πως μόνο έτσι όσοι εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό μπαίνουν εγκαίρως στην καραντίνα για να μη θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των δικών τους τις ημέρες των γιορτών.

Επιπλέον, ο κος Πλεύρης επισήμανε ότι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα όλης της χώρας θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Για τα ανήλικα παιδιά θα υπάρχει η ίδια διαδικασία με τους κλειστούς χώρους και τους χώρους εστίασης (είσοδος με self test).

Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης θα απαιτείται μοριακό τεστ (PCR), δηλαδή δεν θα μπορεί να δίδεται μόνο με θετικό αποτέλεσμα από rapid test.

Ακόμη, ο κος Πλεύρης έκανε γνωστό ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5-11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Τέλος, σημείωσε ότι μετά από ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση, συζητείται από την επιτροπή να χορηγείται η αναμνηστική δόση του εμβολίου στο τετράμηνο από τη δεύτερη και όχι στο εξάμηνο που ισχύει σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Όπως είπε, η χρήση του self test βοήθησε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι το testing και μέσα στις γιορτές. “Ας μην αμελήσουμε αυτήν την μία εβδομάδα δωρεάν τεστ να το κάνουμε όλοι, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Είναι ένας εύκολος και δωρεάν τρόπος να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την καμπύλη της πανδημίας και να την κρατήσουμε σε ασφαλές επίπεδο ώστε να κάνουμε καλές γιορτές”, τόνισε ο κος Ζαούτης, ο οποίος ζήτησε να κάνουμε οπωσδήποτε -παρότι δεν είναι υποχρεωτικό- και ένα self test πριν βρεθούμε καλεσμένοι σε ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και μετά τις γιορτές, καθώς και πάλι θα διατεθεί δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες για την εβδομάδα μετά τις 3 Ιανουαρίου.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη