Ν. Χαρδαλιάς: Έχουμε επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στη νέα μας καθημερινότητα

Τέλος στις ζωντανές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας - Το αντίο από τον Σωτήρη Τσιόδρα

“Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειας μας, με την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων να έχει ξεκινήσει ή να έχει δρομολογηθεί”, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο κος Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας θα συνεχιστούν, όχι όμως με ζωντανή ενημέρωση και με τον έκτακτο χαρακτήρα είχαν από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα. “Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο” επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. “Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κο Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά” ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

“Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης” προσέθεσε και επισήμανε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Σημείωσε επίσης πως έχουμε επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στη νέα μας καθημερινότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία και ότι θα βρίσκεται κοντά μας για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 10 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.892. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 18, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη, ενώ 101 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, ο 173ος στο σύνολο στη χώρα μας, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.

Οι ενημερώσεις για την πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας θα γίνονται γραπτά σε καθημερινή βάση μέχρι το τέλος του μήνα και έπειτα σε εβδομαδιαία βάση. Κατά την τελευταία ζωντανή ενημέρωση, ο κος Τσιόδρας ανέφερε ότι με βάση της μαθηματικές εκτιμήσεις, το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι κάτω από το 1% του πληθυσμού, ενώ δείκτης R0 που δείχνει την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι μόλις 0,33%, πολύ κάτω από το 1%.

Συνέχισε επίσης την ενημέρωση παραθέτοντας τα άσχημα σενάρια που υπήρχαν για την Ελλάδα. “Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά” τόνισε.

Εμφανίζοντας για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια αυτών των 72 ημερών την ανθρώπινη πλευρά του, οκος Τσιόδρας είπε το δικό του αντίο καθώς και ο ίδιος επιθυμεί να επιστρέψει σταδιακά στις προ κορονοϊού διραστηριότητές του, στους ασθενείς του, στους φοιτητές του, στα καθήκοντά του.

“Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Αντέξαμε όλοι μαζί” τόνισε, κλείνοντας την ενημέρωση με το ακόλουθο ποίημα “Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία”.

“Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη