Β. Παπαευαγγέλου: Φαίνεται ότι είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος

Ν. Χαρδαλιάς: Στοίχημα όλων ο περιορισμός των μετακινήσεων

Η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα. “Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς”, είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, στην αρχική της τοποθέτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας.

Ιδιαίτερα υψηλός, όπως είπε, παραμένει σήμερα ο αριθμός κρουσμάτων σε Αττική (697) και Θεσσαλονίκη (725), ωστόσο όπως είπε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται σε Λάρισα, Πέλλα και Μαγνησία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με την εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ να συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τη διαρκή  πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε η καθηγήτρια, σημπληρώνοντας πως “φαίνεται ότι είμαστε στην κορύφωση αυτού του δεύτερου κύματος”.

Σημαντική ήταν και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με μέσο όρο τα 39 άτομα την ημέρα, με την κα Παπαευαγγέλου να επισημαίνει πάντως πως η  αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη, γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15-55 ετών. Σημαντικός αριθμός ηλικίας 40-65 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται και έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται.

Σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, προφανώς βλέπουμε πολλά κρούσματα, όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, τόνισε η καθηγήτρια. Εξήγησε ότι επειδή όμως υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται αύξηση των νοσηλευόμενων τις επόμενες εβδομάδες.

“Πολλοί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναναστρεφόμαστε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η διασπορά το ταχύτερο” σημείωσε.

Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα
Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κα Παπαευαγγέλου, είναι το πότε θα δούμε να αποδίδει το lockdown. Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο.

“Οι άνθρωποι που σήμερα χάνουν τη ζωή τους πιθανότατα μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, και το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα θα αποδώσει. Αναμένουμε τις επόμενες 7-10 μέρες μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μία με δύο εβδομάδες αργότερα θα δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ”.

“Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει το δικό του lockdown” είπε η κα Παπαευαγγέλου, δηλαδή “να επιλέξει τη δική του φούσκα ασφάλειας, τους 2-3 συνανθρώπους του που θέλει να κάνει παρέα αυτό το διάστημα”. “Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, να ακολουθεί τους υγειονομικούς κανόνες, όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί πραγματικά βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω από όλα και όχι το εγώ» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

Το lockdown μας δίνει την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, για καινούργιες θεραπείες αλλά και το εμβόλιο, ανέφερε η καθηγήτρια και επισήμανε: “Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία- και να κατορθώσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων”.

Ν. Χαρδαλιάς: Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων
“Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού”, επισήμανε με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συμπληρώνοντας ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, και τονίζοντας ότι “τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας”. Όπως είπε, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι “να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία”.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας, με τις ανάλογες βεβαιώσεις (εργασίας) ή το σχετικό SMS. Κατ’ αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων και των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20:30 το βράδυ. Σχετικά με την εστίαση διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, ενώ επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα, χωρίς όμως να αποτελεί τον βασικό λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

Ο κος Χαρδαλιάς τόνισε ότι μείωση των μετακινήσεων επιτυγχάνεται και μέσω της τηλεργασίας, απευθύνοντας ξανά έκκληση σε όλους τους οργανισμούς “να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό”. Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι οι έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και συμπλήρωσε ότι κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

“Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μια δύσκολη ίσως την πιο δύσκολη φάση της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και παρά την κόπωση που όλοι αισθανόμαστε η κατάσταση απαιτεί από όλους μας να τηρούμε απόλυτα ακόμα πιο πιστά τα μέτρα και η πιστή τήρηση των μέτρων σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα. Υπομονή, επιμονή, σθένος ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει υγιείς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα δίπλα μας στο πλευρό μας. Μένουμε στο σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς”, κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αύριο οι ανακοινώσεις για τα σχολεία
Σήμερα είχε ανακοινωθεί ότι στην ενημέρωση θα συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας δεν είχει ολοκληρώσει τη συνεδρίασή της. Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση τής επιτροπής για να λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο από την υπουργό Παιδείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη