Ψηφιακό Αρχείο Θήρας: Φωτογραφικό υλικό από τον μεγάλο σεισμό του 1956

Με αφορμή την χθεσινή επέτειο των 66 χρόνων από τον μεγάλο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που συντάραξε τη Σαντορίνη, σκορπίζοντας τον θάνατο και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε όλο το νησί, το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας δημοσίευσε σπάνιο φωτογραφικό υλικό και στην ανάρτησή του περιέγραψε τα παρακάτω:

“Στις 9 Ιουλίου του 1956 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός του 20ου αιώνα στην Ευρώπη. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο ρήγμα της θαλάσσιας λεκάνης της νότιας Αμοργού. 7,5 Ρίχτερ συγκλόνισαν το Νότιο Αιγαίο, ισοπεδώνοντας σχεδόν την Σαντορίνη. Την καταστροφή ολοκλήρωσε ο μετασεισμός των 6,9 Ρίχτερ που ακολούθησε 12 λεπτά αργότερα.

Η Μητρόπολη στα Φηρά αμέσως μετά τον σεισμό – © Συλλογή Ιάκωβου & Μαίρης Κορωνιού

Οι δυο σεισμοί κόστισαν τη ζωή σε 53 άτομα και τραυμάτισαν σοβαρά περισσότερους από 100 κατοίκους. To 1956 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την ιστορία της Σαντορίνης. Ο σεισμός ήρθε να ”αποτελειώσει” μια εποχή που είχε τεράστιες δυσκολίες και οικονομικά προβλήματα για τους κατοίκους. Πάρα πολλοί εγκατέλειψαν το νησί αφήνοντας πίσω τους τα πάντα από το φόβο πως θα υπάρχει και συνέχεια. Για κάποιους άλλους ο σεισμός αποτέλεσε ένα νέο ξεκίνημα. Ήταν η πρώτη φορά που ακόμα και ο πιο φτωχός θα αποκτούσε σπίτι και οι μεγάλες ανάγκες δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίες για τους πολύπαθους κατοίκους του νησιού.

Η σπάνια φωτογραφία από τον κεντρικό στενό στην αγορά των Φηρών του Ν. Βαλαβανίδη αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την καταστροφή και τον “Γολγοθά” της επόμενης μέρας που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Στο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο δυο άνδρες συναντιούνται πάνω σε μεγάλο όγκο από συντρίμμια έξω από το καφενείο (και παράλληλα φωτογραφείο) του Γεώργιου Ιωακειμίδη. Διακρίνουμε στο βάθος τη Μητρόπολη που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και το μπαλκόνι του ξενοδοχείου Θεοξένεια αριστερά (ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα ξενοδοχεία της Σαντορίνης). Μέσα σε μια φωτογραφία αποτυπώνεται το παρελθόν, η καταστροφή και η ελπίδα της επόμενης μέρας.

Λεπτομέρεια φωτογραφίας με το μπαλκόνι του Θεοξένεια – Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του για τους πρωτεργάτες του τουρισμού στη Θήρα στο Μπελλώνειο το 2008 ο σπουδαίος Μανώλης Λιγνός: “Στο ξενοδοχείο ύπνου “Θεοξένεια – Theoxenia” εκεί που είναι και σήμερα, ο αρχοντάνθρωπος Βικέντιος Κακάκης εξυπηρετούσε τους εμπορευόμενους, τους πρώτους Έλληνες επισκέπτες και τους ξένους που τα οικονομικά τους ήταν περιορισμένα. Το κατεστραμμένο από τους σεισμούς “Θεοξένεια”, ανοικοδόμησαν και λειτούργησαν οι αλησμόνητοι γνωστοί φιλοπρόοδοι και αγαπητοί συμπατριώτες μας Παλαμάς Μενδρινός και Σώστης Φύτρος, που με τη συμπαράσταση των συζύγων τους, της αλησμόνητης Μαρίας Φύτρου και της ακούραστης Μόσχας Βαμβακούση – Μενδρινού, δημιούργησαν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες “Καλλίστη” και “Αρεσσάνα”. Η αγαπημένη μας Μόσχα, με την πρόφαση ότι πάει να δει πώς είναι τα παιδιά και τα εγγόνια της, “επιθεωρεί” καθημερινά τα ξενοδοχεία τους, ενώ είναι παρούσα σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και άφθαστη στο χορό.”

Η 9η Ιουλίου είναι βαθιά χαραγμένη στην μνήμη των κατοίκων και στο νησί θα βλέπουμε πάντα τα αποτελέσματα αυτού του τρομακτικού σεισμού. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε η να τον ξεχάσουμε ακόμα και αν πέρασαν 66 χρόνια από τότε.

Εις μνήμην Ευαγγελίας Μενδρινού Παλαμά.”

Ντοκιμαντέρ 5:12
Πριν λίγα χρόνια, οι Νίκος Κορακάκης και Λευτέρης Ζώρζος επιμελήθηκαν το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο 5:12, με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το γεγονός και με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη