Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στην Αθήνα, στις 1-2/10/2016, όπου συμμετείχε και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Νοτίου Αιγαίου κ. Φίλιππος Τριομμάτης.
O κος Τριομμάτης κατά την διάρκεια της διημερίδας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αναμόρφωσης του θεσμού, οι οποίες σε κάθε περίπτωση λαμβάνουν υπόψη την νησιωτικότητα και την υποστελέχωση στο Νότιο Αιγαίο, όπως είναι η δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτη σε Νησιωτικούς Δήμους κάτω από το όριο των 20.000 κατοίκων, καθώς και αλλαγή του τρόπου εκλογής με τα 2/3 των παρόντων του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης στην δική του εισήγηση ανέφερε μεταξύ άλλων τρεις δεσμεύσεις του κόμματός του, σε σχέση με τον θεσμό:
“1. Θα εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές συστάσεις και πρακτικών.
2. Στο πρόγραμμα της ΝΔ έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών, όπως για την απλοποίηση του συστήματος της εκλογής των συμπαραστατών. Θα πρέπει ο Συμπαραστάτης να αφεθεί να λειτουργήσει και θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου. Αν είναι του ελέγχου του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα υπονομευθεί ο θεσμός.
3. Προώθηση αλλαγών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών με την αρωγή των συμπαραστατών.”
Η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, στην εισήγησή της υπογράμμισε ότι η λειτουργία του Συμπαραστάτη δοκιμάζει την διοίκηση του δήμου και της περιφέρειας και ότι ο θεσμός ευδοκιμεί μόνον όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοκρατικής λειτουργίας. Υπογράμμισε την θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων Πολιτών που ψήφισε η Περιφέρεια Αττικής ύστερα από πρωτοβουλία του Συμπαραστάτη και μίλησε για τον νέο Κανονισμό Πληροφόρησης Πολιτών που βρίσκεται επίσης στα σκαριά ύστερα από πρόταση του Συμπαραστάτη, από την Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει καλοπιστία και αντικειμενικότητα εκ μέρους του Συμπαραστάτη και ανέφερε την πρόθεση δημιουργίας Χάρτας ενημέρωσης του πολίτη, σε συνεργασία με τους Συμπαραστάτες.
Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, αρχιτέκτονας του θεσμού, υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση της αυξημένης πλειοψηφίας. Είπε επίσης ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση του θεσμού και την υποκατάσταση του από τοπικά γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Τόνισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για τις προοπτικές του θεσμού: ο ένας δρόμος είναι η ωρίμανση που θα επιτρέψει την συναίνεση των 2/3 και ο άλλος δρόμος είναι η θέσπιση της υποχρεωτικότητας με νομικές κυρώσεις για τους ΟΤΑ που δεν εκλέγουν Συμπαραστάτη (αναφέροντας ως μια ιδέα την μη έγκριση του προϋπολογισμού τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε περίπτωση που δεν έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη).
Στα συμπεράσματα διατυπώθηκαν και οι 3 βασικές προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών: 1. Δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτη ακόμη και από νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους που έχουν κάτω από 20.000 κατοίκους, 2. πλειοψηφία 2/3 των παρόντων συμβούλων του δημοτικού / περιφερειακού συμβουλίου, 3. υποχρεωτικότητα των υπηρεσιών να απαντούν εντός ευλόγου χρόνου εγγράφως στον Συμπαραστάτη.
Τέλος, ο Δίκτυο Συμπαραστατών πήρε και την επίσημη νομική μορφή του.
Πρόεδρος: Συμπαραστάτης του Δήμου Σαρωνικού κ. Ευάγγελος Μιχάλης
Αντιπρόεδρος: Συμπαραστάτης της περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος
Γενικός Γραμματέας: Συμπαραστάτης Νοτίου Αιγαίου κ. Φίλιππος Τριομμάτης
Ταμίας: Συμπαραστάτης του Δήμου Ηλιούπολης κ. Γαβριήλ Αραπαντζής
Μέλος: Συμπαραστάτης του Δήμου Κοζάνης κα. Αικατερίνη Τσιομπάνου