Γεωτουρισμός στη Σαντορίνη (βίντεο)

Του Σπύρου Παυλίδη*

Ο εναλλακτικός τουρισμός σήμερα κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξαπλώνεται παγκοσμίως ραγδαία.

Μια σύγχρονη τέτοια μορφή τουρισμού είναι ο γεωτουρισμός, η δημιουργία γεωτόπων, δηλαδή περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους με γεωλογικό κυρίως ενδιαφέρον, όπως μια γεωδομή, μια απολιθωματοφόρα θέση ή μια περιοχή με σπάνια ορυκτά και πετρώματα ή και ενδημικά φυτά. Επίσης η δημιουργία μονοπατιών με τις θέσεις φυσικού ενδιαφέροντος με εκλαϊκευμένες σημάνσεις-επεξηγήσεις.

Διεθνώς έχουν αναπτυχθεί πολλά γεωπάρκα παγκοσμίου ή εθνικού ενδιαφέροντος. Ο κατάλογος της UNESCO είναι ιδιαίτερα μεγάλος και συνεχώς διευρύνεται. Στη χώρα μας έχουν ανακηρυχθεί γεώτοποι-γεωπάρκα ολόκληρη η Λέσβος με το Πάρκο και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, ο Ψηλορείτης, το γεωπάρκο Αώου και λίγα ακόμη. Ο κατάλογος του Υπουργείου Πολιτισμού, στη σύνταξη του οποίου συνέβαλαν η Ελληνική Γεωλογική Εταιρία και το ΙΓΜΕ (σήμερα ΕΑΓΜΕ), περιέχει μερικές δεκάδες ακόμη υποψήφιες θέσεις, τοπικού περιφερειακού, εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ορισμένες παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Γεώτοπος παγκοσμίου ενδιαφέροντος θα μπορούσε να είναι η εμβληματική Σαντορίνη, αυτός ο διεθνής τουριστικός προορισμός, απαράμιλλου φυσικού κάλους, το “ανοιχτό γεω-ηφαιστειολογικό βιβλίο”, με ένα μοντέρνας μουσειολογικής παρουσίασης ηφαιστειολογικό Μουσείο (που δεν υπάρχει, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες και προτάσεις του ΙΜΠΗΣ), με θέσεις ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, πέραν των Καμένων, όπως το ορυχείο Φηρών με τα αποτυπώματα φύλλων ελιάς και φοινίκων σε λάβες 40-60.000 χρόνων (σημερινός σκουπιδότοπος), το ορυχείο Μεγαλοχωρίου, τα αρχαιότερα ηφαιστειακά πετρώματα της περιοχής Φάρου Ακρωτηρίου και πολλά άλλα.

Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται επιστημονική γνώση, όραμα από τους επιστήμονες και την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση, τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και από οικονομικούς παράγοντες με σχεδιασμό μελλοντικής προοπτικής για την προσέλκυση διαφορετικής ποιότητας επισκεπτών.

* Σπύρος Β. Παυλίδης
Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρία
Πρόεδρος ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Μέλος ΔΣ Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη