14.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Για τη διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων δεσμεύτηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Share

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ, H. Kluge και του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θεμελιώθηκε χθες (9/12) το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε 3,5 χρόνια από σήμερα.

Το Κέντρο, που αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της Υγείας στη Ελλάδα και να δώσει νέα πνοή στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, η οποία παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, ξεκινά άμεσα να κατασκευάζεται δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικο Κέντρο. Εκεί θα γίνονται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα μεταμοσχεύσεων. Όσοι θα στελεχώσουν το Κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό. Επίσης, στόχος του Κέντρου είναι να επαναφέρει το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην ελληνική κοινωνία, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν οι πιθανοί δότες, αλλά και να συμβάλει στον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή για τη θεμελίωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως αυτή η προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει τη σχεδόν 30χρονη προσπάθεια του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο, όπως είπε, έχει σώσει στην κυριολεξία χιλιάδες ζωές.

“Χρειάζονται και δότες και σύστημα και διαδικασία”, σημείωσε ο κος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπόνηση ενός συστήματος μεταμοσχεύσεων “που θα εξασφαλίσει την πολιτεία με έναν ασφαλή οδηγό ανάπτυξης”. “Στην προσπάθεια που εγκαινιάσαμε έχουμε αντίπαλο τον πολύ μικρό διαθέσιμο αριθμό μοσχευμάτων. Είναι απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση και πρέπει να αναστραφεί. Θα το αλλάξουμε. Είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα προχωρήσουμε στην διοικητική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος και στάθηκε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό του μητρώου δωρητών. Όπως παρατήρησε, το κράτος θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ στο μητρώο θα εγγραφούν και οι βουλευτές.

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τα λόγια του Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος έχει περιγράψει τον δικό του αγώνα, υπογραμμίζοντας πως όλες τις πολιτικές διαφορές τις σκεπάζει το μεγάλο ζητούμενο της ζωής και της υγείας του συνανθρώπου. “Είναι η συγκλονιστική εμπειρία ενός πολιτικού μου αντιπάλου, του Δημήτρη Στρατούλη. Χαιρετίζω τη διακομματικά παρουσία όλων των κομμάτων, οι διαφορές μας δεν μπορεί να είναι πολιτικές. Όλες τις διαφορές τις σκεπάζει το μέγα ζητούμενο της ζωής και της υγείας του συνανθρώπου. Αυτό πρέπει να μας ενώνει παντού και πάντα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος συνολικά στο έργο του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στην ελληνική κοινωνία συγκλίνουν τρία ρεύματα με βαθιές ρίζες: Αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης της κοινωνίας των πολιτών, η προθυμία της πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες και ιδρύματα εκεί που οι κρατικές δομές δεν επαρκούν, και μία παράδοση εθνικής ευεργεσίας.

“Σε αυτήν την ξεχωριστή παράδοση εγγράφεται και η παράδοση του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο Ωνάσης αφιέρωσε τη μισή του περιουσία σε κοινωφελείς σκοπούς. Το όραμά του συνεχίζουν πανάξια οι άνθρωποι του Ιδρύματος, συνδέοντάς το πάντα με τις ανάγκες των καιρών και προδίδοντας περιεχόμενο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Αρκεί να θυμηθούμε πόσα Ελληνόπουλα χωρίς οικονομικά μέσα ξεκίνησαν με υποτροφίες του Ιδρύματος”, τόνισε ο κος Μητσοτάκης, δίνοντας τα συγχαρητήριά του για τη δημιουργία του Ωνάσειου Κέντρου Μεταμοσχεύσεων. Έναν πυλώνα, όπως τον χαρακτήρισε, ολιστικής προσέγγισης ενός σοβαρού και σύνθετου προβλήματος, που ξεκινά από τη μαζική δωρεά οργάνων και φτάνει στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις μίας επέμβασης όπως είναι η μεταμόσχευση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη