Για την Irini της SantoWines

Με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Αγίας Ειρήνης, προτείνουμε ένα ξεχωριστό σαντορινιό κρασί, από το οινοποιείο της SantoWines, το Irini.

Το Irini ήταν η πρώτη ετικέτα σε φιάλη Π.Ο.Π. Σαντορίνη του οινοποιείου στις αρχές της δεκαετίας 1980. Τα τελευταία χρόνια, η SantoWines αναβιώνει αυτό το όνομα για ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί.

Είναι ένα κρασί από 100% ασύρτικο, από αμπελοτόπια που βρίσκονται στα Φηρά, την πολυσύχναστη πρωτεύουσα του νησιού, όπου αφοσιωμένοι αγρότες διατηρούν και καλλιεργούν ακόμα αμπελώνες με τον παραδοσιακό τρόπο. Το όνομα των αμπελώνων είναι το Άσπρα Χρώματα, ένα όνομα που δίνεται για να περιγράψει το έδαφος που είναι ξηρό και έχει κυρίαρχο γκρίζο-λευκό χρώμα λόγω της ελαφρόπετρας και της ηφαιστειακής τέφρας. Η ηλικία των αμπέλων είναι άνω των 80-90 ετών με πολλά αμπέλια ηλικίας άνω των 130 ετών. Η περιοχή κοιτάει ανατολικά και έτσι αποφεύγει τον ισχυρό απογευματινό ήλιο.

Λίγο πριν το μέσο της αλκοολικής ζύμωσης το κρασί μεταγγίζεται σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων, στα οποία είχε παλαιώσει Vinsanto για 10 χρόνια και εκεί ωριμάζει για 18 μήνες με περιοδικό battonage, μέχρι να εμφιαλωθεί. Ένα βαρέλι ηλικίας 10 ετών δεν έχει πολλά να δώσει στο κρασί σε άρωμα και γεύση που προέρχεται από το ξύλο. Ωστόσο, ένα παλιό βαρέλι που χρησιμοποιήθηκε για την ωρίμανση Vinsanto, προσθέτει στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του κρασιού και ενισχύει το αρωματικό του μπουκέτο, τη γεύση και την υφή του.

Τα δρύινα βαρέλια απορροφούν το κρασί του Vinsanto κατά τη μακρά παλαίωση, το οποίο απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και της ωρίμανσης του Irini. Αυτή η μικρή ποσότητα του Vinsanto αλληλεπιδρά με το Irini προσθέτοντας νότες από βότανα και αποξηραμένα φρούτα. Το Irini δεν έχει δρύινο χαρακτήρα και παρά την ηλικία του, φαίνεται στο μάτι και τη γεύση νεότερο. Είναι ένα μοναδικό κρασί που ξεχωρίζει για τον πολύπλοκο, πολυδιάστατο χαρακτήρα του.

Γευσινωσία
Καθαρό έντονο λεμονί χρώμα με χρυσές νότες. Μύτη πολύπλοκη με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και ξύσματος λεμονιού, χαμομήλι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο αλλά και μπαχαρικά (μαύρο πιπέρι, κόλιανδρο). Ισορροπημένο στόμα στο σύνολο, όπου κυριαρχούν τα αρώματα εσπεριδοειδών, αλλά και τα πιο ώριμα αρώματα του μελιού, των βοτάνων και των ώριμων φρούτων.

Το Irini είναι γεμάτο και ώριμο με εκπληκτικό ιξώδες που χαϊδεύει τον ουρανίσκο. Η λιπαρή, μεταξωτή υφή εξισορροπείται από την καλά ενσωματωμένη οξύτητα που προσθέτει φρεσκάδα και δομή. Αν και είναι ένα πλήρως συμπυκνωμένο και αναμφισβήτητα μεγάλο κρασί, είναι ταυτόχρονα ισορροπημένο και αρμονικό.

Συνδυάζεται με πλούσιες σαλάτες και κίτρινα τυριά, αλλά και με ψάρι ή λευκό κρέας. Σερβίρεται στους 10-12°C.

Μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ και πολύ σύντομα να το απολαμβάνετε στα δικά σας ποτήρια!


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη