Πλαγάρα, η συνεπής ταξιδιώτισσα από τη Μαδαγασκάρη

Τη λένε “Πλαγάρα” και είναι ο πιο διάσημος Μαυροπετρίτης (είδος γερακιού) στην Ελλάδα! Αγαπημένος της προορισμός στην χώρα μας είναι τα Αντικύθηρα και για να βρεθεί εκεί, κάθε άνοιξη τα τελευταία χρόνια χρόνια ταξιδεύει από τη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Η ακούραστη θηλυκή παρακολουθείται για 5η συνεχή χρονιά από την Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA, το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την NCC, με στόχο τη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στην τρέχουσα και μελλοντική κλιματική αλλαγή. Χάρη στον δορυφορικό της πομπό δίνει σπουδαίες πληροφορίες για τα ταξίδια της.

Και φέτος, η συνέπειά της υπήρξε υποδειγματική! Για τρίτη συνεχή χρoνιά έφυγε από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου (μόνο το 2017 είχε φύγει αργότερα) και έφτασε στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού, έχοντας διανύσει μια διαδρομή περίπου 8.000 χλμ.

Το θαλάσσιο κομμάτι Μαδαγασκάρη – Ζανζιβάρη το κάνει χωρίς στάση, 1.400 χλμ σε 36 περίπου ώρες. Μετά, όσο είναι στην ανατολική Αφρική, όπου έχει αρκετά μέρη για φαΐ, κάνει στάση κάθε 24 ώρες περίπου. Η στάση μπορεί να είναι ημέρα ή νύχτα, γιατί δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κοιμηθεί. Στην ανατολική Αφρική παραμένει για 15 μέρες. Από το Τζιμπουτί και μετά που είναι η έρημος ταξιδεύει σχεδόν χωρίς στάση (2.800 χλμ σε 4 ημέρες). Φέτος έκανε στάση στην Κύπρο, άλλες φορές η στάση είναι στην Τουρκία ή σε Λίβανο/Συρία και μετά πάλι μια στάση ανά ημέρα μέχρι να φτάσει στα Αντικύθηρα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Πλαγάρα είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016, άρα είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την 6η ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η Πλαγάρα έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη περνάει με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης, αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη. Ακολούθως, κινείται με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία), διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερό της σημείο και μετά πετά πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου. Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, κάνει την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά, για να καταλήξει στα Αντικύθηρα. Κάθε χρόνο! Με την ίδια συνέπεια!

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στα νησιά και στις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού Μαυροπετρίτη, δηλαδή περίπου 12.500 ζευγάρια, τα 600 από τα οποία είναι στα Αντικύθηρα.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη