Χάνε λέξεις

Μαρία Μαυρικάκη

Χρονογράφημα της Μαρίας Μαυρικάκη*

Στο ξεκίνημά της η νέα χρονιά ποζάρει λαμπερή, στρογγυλεμένη, με τα δυο εικοσαράκια της στρουμπουλά σαν τις κοιλίτσες μας τις καλοταϊσμένες. Σε λίγο εκπνέει το Άγιο Δωδεκαημέρο και, στρυμωγμένος ανάμεσα σε ποικίλες αποφάσεις και σχέδια, ετοιμάζεται να ανατείλει ξανά ο μέγας στόχος: μια δίαιτα αδυνατίσματος διαρκείας, πετυχημένη, αποτελεσματική. Θα συνοδεύεται από ανταλλαγές προγραμμάτων διατροφής, ζυγίσματα, μάχες με τα γραμμάρια, επισκέψεις στο γυμναστήριο και στην ανάγκη βάδην. Είναι ο καιρός.

Φέτος θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά. Αντί για κιλά, να βάζαμε στόχο να χάσουμε λέξεις. Τα κείμενα, νικημένα κατά κράτος από την εικόνα, θα αποτελούσαν μια καλή προπόνηση για να επιτευχθεί ο ξεχωριστός στόχος. Τα γραπτά οφείλουν πλέον να περιέχουν ελάχιστες λέξεις κι αυτές συμπυκνωμένες σε φράσεις ικανές να αποκοπούν και να εντυπωσιάσουν. Λέξεις ευάριθμες, από εκείνες που γλιστρούν και χάνονται -νομίζεις- ενώ ταξιδεύουν σε ξένα πληκτρολόγια και μακρινές οθόνες, κάνουν γύρους ζαλιστικούς σε κινητά και ταμπλέτες ώσπου ξαφνικά φιγουράρουν πάλι μπρος σου, αμπαλαρισμένες σε ροζ κυματιστή γραμματοσειρά, στημένες στην επιφάνεια, φουσκωμένες από την κατάποση χιλιάδων σύντομων ματιών.

Αυτές οι λέξεις οι λιγοστές, οι γνώριμες ας παραμείνουν στον αφρό, ως ευνοούμενες των απανταχού χρηστών, παρέα με τις παραστατικές φατσούλες. Οι υπόλοιπες, οι λέξεις που πετιούνται και πετούν, που βγαίνουν από τα χείλη και καμιά φορά σφάζουν, ας χαθούν μαζί με τα περιττά κιλά μας. Λέξεις που κουράζουν, βαραίνουν, μπερδεύουν, λέξεις που πονούν, τραυματίζουν, χαράσσουν, λέξεις λιπαρές, που εξηγούν τα αχρείαστα, φέτος ας χαθούν. Και για τα μακροσκελή κείμενα ή τα πολυσέλιδα βιβλία, το συζητάμε αργότερα.

Αίσιον και ευτυχές το 2020!

*Η Μαρία Μαυρικάκη είναι συγγραφέας. Πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα “Περαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.

Όλες οι δημοσιεύσεις με τα χρονογραφήματα της Μαρίας Μαυρικάκη:
https://bit.ly/35O9uoH


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη