15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ομιλία του Δημάρχου Θήρας κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη

Share

Η εισαγωγική ομιλία του Δημάρχου Θήρας κ. Αντώνη Σιγάλα, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς της Σαντορίνης, στις 13-06-2020.

“Κύριε Πρωθυπουργέ,
Θέλω να απευθύνω σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους συνεργάτες σας που σας συνοδεύουν στο νησί μας, ένα ζεστό καλωσόρισμα εκ μέρους όλων των Σαντορινιών και των Θηρασιωτών. Η παρουσία σας εδώ σήμερα μας γεμίζει αισθήματα χαράς, ικανοποίησης αλλά και περηφάνειας, γιατί επιλέξατε το νησί μας, για να απευθύνετε πρόσκληση στους φίλους της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι η Ελλάδα τους περιμένει και φέτος το καλοκαίρι, φιλόξενη, πανέμορφη όπως πάντα και προπάντων υγειονομικά ασφαλής.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, τόσο εσείς ως επικεφαλής μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης, όσο και εμείς ως νέα δημοτική αρχή, κινηθήκαμε, στο ξεκίνημα σχεδόν της θητείας μας, να διαχειριστούμε θέματα που ούτε επιλέξαμε, ούτε αναμέναμε. Δυστυχώς τις προτεραιότητες τις καθόρισε η πανδημία. Όμως, η αποφασιστικότητα και η σοβαρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με την υπεύθυνη στάση και συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών αλλά και την αυτοπειθαρχία και καρτερικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, επιτρέπουν σήμερα, εδώ στη Σαντορίνη να σηκωθεί η αυλαία του Ελληνικού Τουριστικού Καλοκαιριού.

Στη δική μας κλίμακα, των νησιών μας, ο Δήμος μερίμνησε για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων αποτροπής της διάδοσης της νόσου φροντίζοντας παράλληλα τις κοινωνικά και υγειονομικά ευπαθής ομάδες. Προστατεύσαμε έτσι τη Δημόσια υγεία και κρατήσαμε τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά υγειονομικά ασφαλείς και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πολυάριθμους φίλους μας, τηρώντας προφανώς τους κανόνες που ισχύουν κάθε φορά.

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να προχωρήσουμε σταθερά στη πραγμάτωση των στόχων που έχουμε θέσει για τα νησιά μας.

Στο σημείο αυτό οφείλω να τονίσω, ότι είστε εσείς κύριε Πρωθυπουργέ που στο ξεκίνημα της θητείας μας, δώσατε ώθηση και μας ενδυναμώσατε στη προσπάθεια μας, όταν επιλέξατε τη Σαντορίνη ως νησί πιλότο για την εφαρμογή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός σχεδίου ολιστικής βιώσιμης διαχείρισης ενός νησιωτικού προορισμού. Η επιλογή της Σαντορίνης ως νησί – πιλότος, εκτός από εξόχως τιμιτική είναι και απολύτως δικαιολογημένη και εύστοχη.

Η Σαντορίνη είναι ένα πανίσχυρο τουριστικό brand, ένας κορυφαίος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Ολόκληρο το νησί είναι ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο ένα αχειροποίητο θαύμα, με την υπέροχη καλντέρα, το ηφαίστειο, τους καταπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Το νησί έχει ένα ευδιάκριτο παγκοσμίως πολιτιστικό αποτύπωμα που το συνθέτουν χώροι και μνημεία μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας και η πλούσια αρχιτεκτονική του κληρονομιά. Διαθέτει ένα πανάρχαιο αμπελώνα και γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Η Σαντορίνη είναι εν τέλει μοναδική.

Έτσι επεξεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, που έχει και την εποπτεία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τη Σαντορίνη. Καμβάς επί του οποίου σχεδιάσαμε το Σχέδιο Δράσης, είναι η μελέτη Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΣΕΤΕ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στρατηγικός στόχος του σχεδίου είναι μέσα από την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων να διασφαλιστεί, ότι ο τουρισμός θα είναι σε βάθος χρόνου, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά επωφελής για τα νησιά και τους κατοίκους τους.

Στο υπόμνημα που σας παραδώσαμε αναφέρονται αναλυτικά οι κύριοι άξονες του Σχεδίου Δράσης. Θα αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένα κρίσιμα, κατά την άποψη μας, θέματα.
Κατ’ αρχάς αποδομούμε έναν ‘’ζωτικό μύθο’’ που καθόριζε τα τελευταία χρόνια τις ενέργειες μας. Αυτόν της Σαντορίνης ως «κορεσμένου» τουριστικά προορισμού. Με την αξιοποίηση μιας σοβαρής μελέτης που παραδίδεται άμεσα και αφορά τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, βάζουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Η Σαντορίνη δεν χρειάζεται να κλείσει τις πόρτες της, ούτε να κάνει ‘’Face Control’’ στους τουρίστες.
Η Σαντορίνη πρέπει να δημιουργήσει πρώτον, μια σύγχρονη, λειτουργική και ασφαλή πύλη εισόδου, που είναι το νέο λιμάνι και δεύτερον, να διαχειριστεί σωστά τις τουριστικές ροές, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την κίνηση τους μέσα στο νησί, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης και συνωστισμού σε ορισμένα σημεία.

Άρα πριν και πάνω από όλα κ. Πρωθυπουργέ, και εδώ παρακαλούμε για τη δική σας άμεση παρέμβαση, είναι η δημιουργία του νέου λιμανιού της Σαντορίνης. Αποτελεί πάνδημο αίτημα και υπαρξιακό ζήτημα για τη Σαντορίνη. Θέλουμε να αφήσετε το δικό σας πολιτικό αποτύπωμα σε αυτό το έργο. Η σύγχρονη ιστορία του ξεκινά το 1994 και θέλουμε να κλείσει στη δική σας θητεία, με την υλοποίηση του έργου. Προφανώς εννοούμε στη 2η θητεία!

Η εκπόνηση ενός Ειδικού Περιβαλλοντικού Σχεδίου που έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιτρέψει την επίσπευση των υπόλοιπων έργων υποδομής που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης. Όπως η χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, η δημιουργία τουριστικού λιμένα στο Μονόλιθο, η δεύτερη γραμμή Τελεφερίκ, συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής στέγης κλπ. Για αρκετά από αυτά τα έργα θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία των ΣΔΙΤ και των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Στο ίδιο σχέδιο υπάρχει ο στόχος της ενεργειακής επάρκειας του νησιού και βεβαίως εξετάζουμε την μελετημένη και βήμα προς βήμα μετεξέλιξη της Σαντορίνης σε «πράσινο» ενεργειακά νησί.

Ο Τομέας της Υγείας, με την συνεχή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, το οποίο επισκεφθήκατε, και την πλήρη αξιοποίηση του αεροσκάφους του ιδρύματος Νομικού για αεροδιακομιδές από τη Σαντορίνη, είναι βασικός άξονας του Σχεδίου.

Η παγίωση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, με σωστή αστυνόμευση έχει ήδη δρομολογηθεί μετά από στενή συνεργασία του Δήμου με την Πολιτική και Υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, το Σχέδιο προβλέπει μια σειρά ενεργειών και δράσεων για τη διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Άμεσα συνδεδεμένο με αυτό το στόχο είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στο νησί (αμπελοκαλλιέργεια – κρασί, ντοματάκια, φάβα) που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον τουρισμό και να βελτιώσει το τουριστικό μας προϊόν. Η διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος θα επιδιωχθεί και με την προώθηση νέων μορφών τουρισμού, όπως ο γεωτουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, ο οινοτουρισμός, ηγαστρονομία και κυρίως ο πολιτιστικός τουρισμός.

Ειδικά για τον Πολιτιστικό Τουρισμό ο Δήμος έχει στη διάθεση του το MASTER PLAN της Πολιτιστικής Διαδρομής Σαντορίνης που εκπονήθηκε με την επίβλεψη του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και έχει σα στόχο το σχεδιασμό ενός επώνυμου Τουριστικού Προϊόντος, Πολιτιστικού Τουρισμού.

Όλες αυτές οι επιμέρους παρεμβάσεις κατατείνουν, με τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και των καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών, στη σταδιακή μετεξέλιξη της Σαντορίνης σε «ΕΞΥΠΝΟ ΝΗΣΙ»

Κύριε Πρωθυπουργέ.
Στο κλείσιμο της ομιλίας μου, θεωρώ υποχρέωση μου για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω εσάς για το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνετε για τη Σαντορίνη και την Θηρασιά, αλλά και όλους τους Υπουργούς, Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς που εμπλέκονται ενεργά στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Σαντορίνη.
Θα μου επιτρέψετε ξεχωριστή αναφορά στο συμπατριώτη μας Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση που είναι ενεργός συμπαραστάτης της προσπάθειας μας, στο Περιφεριάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκο με τον οποίο έχουμε άψογη συνεργασία, καθώς και τους βουλευτές του Νομού οι οποίοι ανταποκρίνονται πρόθυμα κάθε φορά που ζητάμε τη συνδρομή τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ το δικό μας όραμα για το μέλλον είναι:
Να διατηρήσουμε τη μοναδικότητα της Σαντορίνης. Να επιβεβαιώνει πάντα την αρχαία της ονομασία «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» δηλ. η ομορφότερη. Να είναι ένα μαξιλάρι για όλα τα όνειρα των ανά τον κόσμο τουριστών.

Να γίνουν Σαντορίνη και Θηρασιά νησιά που αξίζουν να τα επισκέπτεται και να ζει κάποιος.

Σας καλωσορίζουμε για μια ακόμη φορά, σας θεωρούμε ειλικρινή φίλο των νησιών μας και σας ευχόμαστε να πραγματώσετε και το δικό σας όραμα που είναι όραμα όλων των Ελλήνων. Για μια Ελλάδα της ειρήνης της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Σας ευχαριστώ”



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη