ΠΟΥ: Η Covid-19 δεν είναι πια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία

Λήξη συναγερμού, αλλά όχι το τέλος του ιού

Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες πανδημίας που συνδέθηκε με τον ιό Sars-CoV2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ήρε σήμερα το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού που είχε σημάνει, σηματοδοτώντας μια συμβολική καμπή, χωρίς αυτό να σημαίνει και το τέλος της Covid.

Η Covid-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ, συμπληρώνοντας ότι η νόσος πλέον ελέγχεται επαρκώς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Με μεγάλη ελπίδα δηλώνω ότι η Covid-19 δεν συνιστά πλέον μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε διεθνές επίπεδο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτιμώντας ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια θανάτους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό του Οργανισμού.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ που στις 30 Ιανουαρίου 2020 είχε κηρύξει ύψιστο επίπεδο συναγερμού του Οργανισμού για την Covid-19, ήρε σήμερα αυτό το επίπεδο συναγερμού.

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίτροπος Υγείας ΕΕ: Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε
“Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε” σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη.

Ειδικότερα, η κα Κυριακίδου ανέφερε στην ανάρτησή της στο Twitter: “Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον”.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Μετάλλαξη, όχι εξαφάνιση
Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του, ο νέος κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, τους τελευταίους μήνες με διάφορες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Όμως, με την πάροδο του χρόνου και των κυμάτων της πανδημίας, ο αντίκτυπος του ιού σε νοσηλείες και σε θανάτους έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσίας που αποκτάται από τον εμβολιασμό ή/και τις λοιμώξεις.

Το σενάριο που προκρίνεται πλέον από πολλούς ειδικούς: ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί αλλά σταδιακά θα γίνει “ενδημικός”, με τακτικές αναζωπυρώσεις, κάπως σαν την εποχική γρίπη. Ο ΠΟΥ αναμένει λοιπόν ότι η Covid-19 θα περάσει σε μια φάση μικρών επιπτώσεων, με πιθανές κορυφώσεις, ειδικά σε εποχές του χρόνου όποτε οι άνθρωποι κινούνται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες δεν αποκλείουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων, πιο μολυσματικών παραλλαγών του ιού που ενδέχεται να προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα. Εξ ου και η σημασία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, της παρακολούθησης για την έγκαιρη ανίχνευση αυτών των παραλλαγών, της βελτίωσης της πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες, αλλά και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. “Θα ενταχθεί στο πάνθεον των ιών του αναπνευστικού συστήματος, όπως οι ιοί της γρίπης”, είχε προβλέψει στα μέσα Απριλίου ο δρ Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του προγράμματος για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

Εμβόλια
Βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός ήταν μαζικός μετά την εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη των εμβολίων και τη διανομή τους. Περισσότερες από 13 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά με πολύ άνιση πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων χωρών.

Παρότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν καλά από σοβαρές μορφές της νόσου, δεν εμποδίζουν τη μετάδοση της Covid και η αποτελεσματικότητά τους φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Οι αναμνηστικές δόσεις εξακολουθούν να συνιστώνται, τουλάχιστον για τους πιο ευάλωτους, και είναι πλέον δυνατές με εμβόλια που στοχεύουν διάφορες παραλλαγές. Αναπάντητο παραμένει προς το παρόν το ερώτημα αν μελλοντικά θα απαιτείται ετήσιος εμβολιασμός.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα για εμβόλια που δρουν πιο αποτελεσματικά και είναι πιο ισχυρά κατά των μολύνσεων και της μετάδοσης. Επίσης μελετώνται νέες μέθοδοι χορήγησης (ρινικά, δια στόματος, υποδόρια).

Από την πλευρά των θεραπειών, το φαρμακείο έχει μειωθεί μετά την επικράτηση της Όμικρον: μερικά απευθείας δρώντα αντιιϊκά και ένα μονοκλωνικό αντίσωμα.

Μακρά Covid
Κόπωση, βήχας, δύσπνοια, περιοδικός πυρετός, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη… η “μακροχρόνια Covid” εκδηλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με ένα ή περισσότερα συμπτώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις εντός τριών μηνών μετά τη μόλυνση, επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες και δεν εξηγείται με καμία άλλη διάγνωση. Η συχνότητα και τα αίτια αυτού του πολύπλοκου συνδρόμου παραμένουν αβέβαια.

Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε στα τέλη Απριλίου ότι μία στις δέκα λοιμώξεις οδηγεί σε μακροχρόνια Covid, υποδηλώνοντας ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα.

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει αυτό το σύνδρομο, μελετώνται διάφορες υποθέσεις: επιμονή του Sars-CoV2 στον οργανισμό, διατήρηση μιας φλεγμονώδους κατάστασης μετά τη μόλυνση, σχηματισμός μικροθρόμβων…

Χωρίς μια καλύτερη κατανόηση, είναι δύσκολο να προσφερθεί η κατάλληλη φροντίδα, ενώ η μακροχρόνια Covid μετατρέπεται σε ένα θέμα δημόσιας υγείας για τα επόμενα χρόνια.

Επόμενη πανδημία
Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια Covid, είναι ο κόσμος έτοιμος να αντιμετωπίσει μια πιθανή άλλη πανδημία; Ο εντοπισμός και η παρακολούθηση ιών ή βακτηρίων, γνωστών ή άγνωστων (“παθογόνα Χ”), είναι ένα από τα “κλειδιά”.

Περίπου το 60% με 70% των αναδυόμενων ασθενειών είναι ζωονόσοι, που προέρχονται από παθογόνα που μεταδίδονται από τα σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο και αντίστροφα.

Όμως ισχυρά συστήματα πρόληψης και ετοιμότητας εξακολουθούν να “λείπουν σοβαρά”, επισήμανε ο Ερυθρός Σταυρός στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η έλλειψη πολιτικής βούλησης και χρηματοδότησης ανησυχεί επίσης τους ειδικούς.

Πολύ περισσότερο που μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις είναι πιθανό να συμβούν παράλληλα με κλιματικές καταστροφές. Η ιδέα “One health” (“Μία υγεία”), η οποία προωθεί μια παγκόσμια προσέγγιση με στενούς δεσμούς μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη