Η ελίτ της παγκόσμιας ηφαιστειολογίας στη Σαντορίνη για το Κουλούμπο

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα το ηφαίστειο Κουλούμπο, καθώς η ελίτ της επιστημονικής κοινότητας ήρθε στη Σαντορίνη, δίνοντας το “παρών” στην κορυφαία συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου Υποθαλάσσιου Ηφαιστείου Κουλούμπο (Σαντορίνη), την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), στο πλαίσιο της υλοποίησης του “Προγράμματος Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο” της ΕΑΓΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών της Επιτροπής (9-11/5/2023), 18 κορυφαίοι επιστήμονες στο αντικείμενο από την Ελλάδα και το εξωτερικό κλήθηκαν να απαντήσουν ένα ερευνητικό ερωτηματολόγιο, με απώτερο στόχο την εκτίμηση και ορισμό με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, των ποσοστών εκδήλωσης πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο Κουλούμπο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και των περιοχών που εκτίθενται σε κίνδυνο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και την επιστημονική πολυετή τους διεθνή εμπειρία. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλες τις επιστημονικές παραμέτρους του ηφαιστείου.

Στην ομάδα των επιστημόνων συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος ηφαιστειολόγος στον κόσμο, Καθηγητής Δρ. Στίβεν Σπαρκς. Η σταδιοδρομία του Βρετανού επιστήμονα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μεθόδων εκτίμησης κινδύνου και επικινδυνότητας που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ. Σπαρκς θεωρείται ειδικός στον τομέα του και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα κράτη απευθύνονται σε αυτόν για συμβουλές για σχετικά θέματα.

Τα εξαχθέντα αποτελέσματα αλλά και οι τελικές εκθέσεις των κορυφαίων επιστημόνων θα διατεθούν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).

O Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Γκούτης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας στο Μπελλώνειο

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ακολούθησε ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της Σαντορίνης για το αντικείμενο της συνάντησης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά.

Ο ηφαιστειολόγος της ΕΑΓΜΕ και πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης κατά την ενημερωτική ημερίδα στο Μπελλώνειο

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Θήρας Μάρκος Καφούρος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Γκούτης, ο Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Δρ. Ανδρέας Αντωνάκος, ο οποίος συμμετείχε και στην ομάδα επιστημόνων, καθώς και ο διοργανωτής, ηφαιστειολόγος ΕΑΓΜΕ-ΙΜΠΗΣ, Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης.

Κατά την παραμονή τους στη Σαντορίνη, τα μέλη της Επιτροπής ξεναγήθηκαν επίσης στον χώρο των ανασκαφών του Ακρωτηρίου από τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας και προϊστάμενο των ανασκαφών Χρίστο Ντούμα, ενώ ακολούθησε περίπλους και παρατήρηση των πρανών της καλδέρας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΓΜΕ, στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης συνέβαλαν τα μέγιστα η Δημοτική Αρχή Θήρας και τοπικοί φορείς.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη