14.2 C
Santorini
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

UNESCO: Η Ελλάδα στην Επιτροπή προστασίας των πολιτιστικών αγαθών σε περιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων

Share

​Μία σημαντική διάκριση πέτυχε η Ελλάδα, όσον αφορά στο ρόλο και τη συνεισφορά της, σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα δραστηριοποίησης της UNESCO, στον τομέα του Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στις 3 Δεκεμβρίου η Ελλάδα εξελέγη, με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, στην Επιτροπή του Β’ Πρωτοκόλλου της σύμβασης της Χάγης του 1954, που αφορά στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περιπτώσεις ενόπλων συγκρούσεων. Εξελέγησαν έξι χώρες, οι οποίες συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Η θητεία της χώρας μας στην επιτροπή θα είναι τετραετής, από το 2019 έως το 2023.​ “Η άνετη αυτή εκλογή της Ελλάδας συνιστά μία σπουδαία επιτυχία της χώρας μας, που, ουσιαστικά, ισοδυναμεί με τη διεθνή αναγνώριση του έργου και της δραστηριότητάς της στον τομέα του Πολιτισμού”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την ευκαιρία αυτή, το στρατιωτικό εγχειρίδιο Προστασίας Πολιτιστικών αγαθών, το οποίο εκδόθηκε από την UNESCO το Δεκέμβρη 2016, θα εκδοθεί το 2020 στα ελληνικά, από το ΥΠΠΟΑ για να καλυφθεί και αυτή η υποχρέωση της Ελλάδας. Το εγχειρίδιο θα απευθύνεται προς όλους τους φορείς της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκονται με αυτό το ζήτημα, όπως στρατιωτικούς, αρχαιολόγους, μέλη ειρηνευτικών αποστολών, διπλωμάτες.

Επίσης, εντός του 2020, το ΥΠΠΟΑ θα προωθήσει στη Βουλή την κύρωση της εφαρμοστικής νομοθεσίας του κεφ. 4, του Β’ Πρωτοκόλλου στη σύμβαση της Χάγης, που αφορά σε ποινικές διατάξεις επί σκόπιμης καταστροφής πολιτιστικών αγαθών. Έτσι, κλείνει άλλη μια υποχρέωση της Ελλάδας η οποία εκκρεμεί πλέον της τριετίας.

[adning id="140783"]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη