Η συμπλήρωση όσο το δυνατό περισσότερων ερωτηματολογίων έχει ουσιαστική σημασία για την έρευνα που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη στο πλαίσιο του 1ου Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης Προορισμού, που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Τα ερωτηματολόγια είναι online και είναι δύο. Το ένα απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις και το άλλο στους κατοίκους της Σαντορίνης. Είναι εύκολο να συμπληρωθούν είτε από τον υπολογιστή σας είτε από το κινητό σας τηλέφωνο ή το tablet σας. Η καταληκτική ημερομηνία για την συμπλήρωσή τους είναι η Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Αν εκπροσωπείτε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα στη Σαντορίνη, πείτε τη γνώμη σας για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προσδοκίες σας σε σχέση με την εξέλιξη του προορισμού τα επόμενα χρόνια (π.χ. αγορές στόχοι, ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιωματικών εμπειριών, προτεραιότητες για δράσεις διαχείρισης του προορισμού).

Αν ζείτε στη Σαντορίνη, πείτε τη γνώμη σας για τα οφέλη και τις προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης στο νησί (π.χ. θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της τουριστικής ανάπτυξης σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, προτεραιότητες για δράσεις διαχείρισης του προορισμού).

Διαφήμιση

Το ζητούμενο για να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους είναι η χάραξη και η υλοποίηση ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων στρατηγικών με πεδίο εφαρμογής τόσο τους ήδη δημοφιλείς όσο και τους λιγότερο ανεπτυγμένους προορισμούς, και οι οποίες επικεντρώνονται στις ανάγκες όσων εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος (επισκέπτες, επιχειρήσεις, τοπικές κοινωνίες, κ.α.).

H συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων με κάθε παράγοντα που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα με τα πεπραγμένα της τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προσεγγίζει τη διαχείριση τουριστικών προορισμών ως βασική προϋπόθεση τόσο για την προσαρμοστικότητα όσο και για την ανταπόκριση σε μια σειρά προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη διεθνώς και οι οποίες επηρεάζουν και την Ελλάδα:

  • Αύξηση της μέσης δαπάνης των επισκεπτών
  • Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών όπου υπάρχουν ανησυχίες για “υπερ-τουρισμό”

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμών από την EBRD, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2019, με γνώμονα:

– Την κατάρτιση δύο σχεδίων διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, δύο δημοφιλών προορισμών οι οποίοι έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο διαχρονικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας αλλά και οι οποίοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη δημοφιλία τους σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, την ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

– Την κατάρτιση ενός οδηγού προετοιμασίας (destination management guide) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε διαφορετικούς προορισμούς της χώρας.

Τα δύο σχέδια διαχείρισης προορισμών θα αναδείξουν τόσο τα οφέλη όσο και τις προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης, προσδιορίζοντας τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη στη Ρόδο και τη Σαντορίνη με βιώσιμους όρους. Επιπλέον, ο οδηγός προετοιμασίας θα θέσει τις βάσεις για την επέκταση αντίστοιχων πρακτικών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΣΕΤΕ και από τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος έχει αναλάβει σύμπραξη συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο (Team Tourism Consulting και Yellow Railroad) και την Ελλάδα (Toposophy). Η ομάδα συμβούλων θα καταγράψει, αναλύσει και αξιολογήσει τις διεθνείς και εγχώριες πρακτικές, την υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών με στόχο να αναδείξει τις πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην επίτευξη των προσδοκιών αυτών.

Αναλυτικές πληροφορίες για το 1ο Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προορισμού στη Ρόδο και τη Σαντορίνη ΕΔΩ

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here