Η “μετεωρολογική βόμβα” της περασμένης Τετάρτης

Οι θυελλώδεις άνεμοι της περασμένης Τετάρτης, 18/4/2102, οφειλόντουσαν σε ένα από τα πλέον δυνατά επεισόδια “εκρηκτικής κυκλογένεσης” που έχουν συμβεί ποτέ στη χώρα μας και το οποίο όπως αναμενόταν προκάλεσε πολλά προβλήματα και σε πολλές άλλες περιοχές της επικράτειας.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα απεικονίζει την Ελλάδα στις 15.00 τοπική ώρα της Τετάρτης 18/4. Διακρίνεται το κέντρο του χαμηλού πάνω από το νησί  Άγιος Ευστράτιος. Το κόκκινο βέλος, απεικονίζει την τροχιά του τις προηγούμενες ώρες.

Εκτός από τη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί και οι οι ακόλουθες καταστροφικές συνέπειες:

– Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο του Λεωνιδίου, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και πλημμύρισαν εκτάσεις με καλλιέργειες.
– Πολλά προβλήματα λόγω των θυελλωδών νοτιάδων στη βόρεια Κρήτη με σπασμένα δέντρα, ξηλωμένες πινακίδες και πολλές καταστροφές. Η σοβαρότερη ζημιά είναι ένα τμήμα της στέγης του κλειστού κολυμβητηρίου του Ακρωτηρίου, το οποίο παρασύρθηκε από τους ανέμους.
– Προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων και σε πολλά νοτια προάστια της Αθήνας, με το περπάτημα και την οδήγηση δύσκολη σε πολλά σημεία. Επίσης, 210 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων, με τον μεγαλύτερο όγκο να προέρχεται από τα κεντρικά και νότια του λεκανοπεδίου.
– Αρκετά σκάφη στη μαρίνα της Πάτρας, κινδύνευσαν να βυθιστούν, με ένα μήκους 10 μέτρων να έχει βυθιστεί.
– Έντονη λασποβροχή σημειώθηκε σε πολλές περιοχές της δυτικής και νότιας Πελοπονήσου και αναφέρθηκε ως το εντονότερο περιστατικό των τελευταίων ετών καθώς η λάσπη στρώθηκε σε αυτοκινητα και δρόμους.

Πηγή: http://kyklogenesis.gr

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας κ. Μάρκο Νόβακ που είχε την καλοσύνη να μας στείλει τις παραπάνω πληροφορίες.

Περισσότερα για την εκρηκτική κυκλογένεση (μετεωρολογικές βόμβες)

Οι κυκλώνες αποτελούν βασικό στοιχείο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Καθοριστικό ρόλο και άμεση σύνδεση με τους κυκλώνες έχουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι στην ανώτερη τροπόσφαιρα. Η εκρηκτική κυκλογένεση απαιτεί τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενέργειας κοντά στη διαδρομή των κυκλώνων.

Ο κρύος αέρας που περικυκλώνει το κέντρο της “βόμβας” στα χαμηλά ύψη ωθεί τον θερμότερο αέρα επάνω με σπειροειδή τρόπο δημιουργώντας “υποπίεση” στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του βαρομετρικού χαμηλού.

Τα χαμηλά βαρομετρικά που αναπτύσσονται κατά τόσο εκρηκτικό τρόπο έγιναν γνωστά ως μετεωρολογικές “βόμβες” το 1980 από τους Sanders και Gyakum.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας “βόμβας” είναι η γρήγορη μείωση της πίεσης στο κέντρο τους και έτσι δημιουργείται ένταση των καιρικών φαινομένων.

Το φαινόμενο στην διεθνή βιβλιογραφία ονομάζεται εκρηκτική κυκλογένεση και καθορίζεται από πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης μεγαλύτερη από 1mb/1 ώρα της ελάχιστης πίεσης του κυκλώνα και για περίοδο τουλάχιστον 24 ωρών.

Κατά τη διάρκεια των κύκλων της ζωής τους οι “βόμβες” μπορούν να επιταχύνουν τις εξαιρετικά χαμηλές πιέσεις στους πυρήνες τους και επομένως οι οριζόντιες μεταβολές της πίεσης καθώς και οι άνεμοι επιφανείας μπορούν να είναι ακραίοι.

Οι “βόμβες” αποδυναμώνονται λίγο, μετά την προσέγγιση σε ξηρά, ενώ οι ριπές του ανέμου επιφανείας ξεπερνούν και τους 100 knots.

Περίπου 50 “βόμβες” ετησίως παρουσιάζονται στο βόρειο ημισφαίριο, συχνότερα το χειμώνα και κυρίως πάνω από ωκεανούς. Παράδειγμα καταστρεπτικής “βόμβας” είναι οι θύελλες των Χριστουγέννων το 1999 [στο Παρίσι] οι οποίες κόστισαν 130 ζωές και προκάλεσαν οικονομικές ζημιές των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: http://greek-weather.org

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη