Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διευρύνει τις συμμαχίες της για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών

Με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών, Υποναύαρχο Λιμενικού (ε.α.), Νίκο Καβαλλιέρο, συναντήθηκε την Τρίτη 23/10, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό η Περιφέρεια να ενώσει τη φωνή της και να συνδράμει την προσπάθεια του Συνδέσμου για την διάσωση των παραδοσιακών σκαφών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εδώ και λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ξεκινήσει την διαδικτυακή καμπάνια #savekaikia, επιδιώκοντας τη συνεργασία και την συνένωση των δυνάμεων όσων συμμερίζονται την αγωνία για την καταστροφή των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών. Στόχος είναι η διάσωση όσων έχουν απομείνει, μετά από 20 και πλέον χρόνια που ισχύει η νομοθεσία της Ε.Ε., η οποία επιδοτεί την καταστροφή τους, προκειμένου να περιοριστεί η υπεραλίευση.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τη διεύρυνση των συμμαχιών στο πλαίσιο της καμπάνιας. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας ιστοσελίδας μέσα από την οποία θα τρέξει η καμπάνια, με στόχο την άσκηση πίεσης προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ώστε να σταματήσει η καταστροφή των παραδοσιακών σκαφών.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών, που ιδρύθηκε στο Πέραμα τον Νοέμβριο 1999 από 25 λάτρεις της ελληνικής παραδοσιακής κατασκευής σκαφών, έχει στόχο να καταγράψει τα τελευταία εναπομείναντα παραδοσιακά σκάφη σε όλη την Ελλάδα, να διατηρήσει τα παλιά ξύλινα σκαριά και να τα αποκαταστήσει, να σταματήσει την εγκληματική καταστροφή των αλιευτικών παραδοσιακών σκαφών, που συντελείται εξαιτίας επιδοτήσεων και να προωθήσει νόμους που ευνοούν τη χρήση παραδοσιακών σκαφών για τουρισμό και νόμους που ευνοούν τις παραδοσιακές ναυπηγικές εγκαταστάσεις. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως αρωγός της προσπάθειας του Συνδέσμου, καθώς με την διαδικτυακή καμπάνια #savekaikia, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίση της κοινής γνώμης.

Το “σπάσιμο” των ξύλινων αλιευτικών σκαφών ξεκίνησε από το 1996, οπότε τέθηκε σε ισχύ, με πρωτοβουλία της Ε.Ε., η νομοθεσία για τον περιορισμό της υπεραλίευσης, μέσω της επιδότησης της απόσυρσης της αλιευτικής αδείας. Από τότε, χιλιάδες αλιείς παρέδωσαν την άδειά τους και τα καΐκια τους καταστράφηκαν. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του αλιευτικού της στόλου, που ήταν και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Χιλιάδες σκούνες, περάματα, τρεχαντήρια, καΐκια, μπρίκια, γολέττες, βαρκαλάδες, τσερνίκια έχουν λιώσει κάτω από τους βραχίονες μιας μπουλντόζας. Σκαριά που χρειάστηκαν τρία χρόνια να κτιστούν στα καρνάγια, με 80-90 χρόνια ζωής στα κύματα, θρυμματίζονται. Μαζί με τα παραδοσιακά σκαριά, χάνονται και οι έμπειροι καραβομαραγκοί των ταρσανάδων, το επάγγελμα των οποίων είναι μοναδικό και αναντικατάστατο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καταστραφεί τα 12.500 από τα περίπου 14.500. Προσφάτως ανακοινώθηκε ότι άλλα 763 πρόκειται να οδηγηθούν σε σπάσιμο, ενώ άλλες 522 αιτήσεις δεν έχουν προχωρήσει προσωρινά λόγω έλλειψης του διαθέσιμου χρηματικού ποσού για την καταστροφή τους. Συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τον σκοπό αυτό, ενώ τα σκαριά θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και να παραμείνουν στο πέλαγος ως τουριστικά σκάφη.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη