Προτάσεις από τον Δήμαρχο Θήρας για το ρυθμιστικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Την εμπειρία της Σαντορίνης από την έντονη παρουσία του “φαινομένου Airbnb” τα τελευταία χρόνια αποτύπωσε ο δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Διαμοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη” που διοργάνωσε χθες (23/10/18) στην Αθήνα ο Δήμος Αθηναίων. Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκαν οι αλλαγές που φέρνει η σύγχρονη τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων, η διαχείριση των ευκαιριών που προσφέρει, αλλά και οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.

Μεταφέροντας την δική του οπτική για τη Σαντορίνη, ο δήμαρχος Θήρας έκανε και πάλι λόγο για μεγάλο ρεύμα τουριστών που σε συνδυασμό με τη νέα τάση για τουριστικές μισθώσεις ακινήτων προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού.

Η Σαντορίνη των 76 Km² με περισσότερους από 25.000 μόνιμους κατοίκους δέχεται κατά τους μήνες αιχμής 100.000 περίπου επισκέπτες την ημέρα (1,7 εκατ. επισκέπτες το 2017), αριθμοί που κάνουν τις υποδομές του νησιού να χτυπούν κόκκινο. Από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού συνολικά αυξήθηκε κατά 60%, ενώ αυξημένες είναι και οι ανάγκες σε ενέργεια, αφού το 2013 (χρονιά του μεγάλου μπλακ άουτ) το νησί χρειαζόταν 32,5 MW, ενώ φέτος στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου χρειάστηκε περισσότερα από 55 MW.

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ο κος Ζώρζος επισήμανε πως “κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη των μικρομεσαίων ιδίως νοικοκυριών για πρόσθετο εισόδημα, που επιτρέπει την εκπλήρωση υποχρεώσεων και την ικανοποίηση ακόμη και στοιχειωδών απαιτήσεων εν μέσω κρίσης. Κι επομένως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αρνηθεί την ανάγκη ρυθμίσεων, ώστε να πραγματοποιούνται βραχυχρόνιες μισθώσεις με αντίστοιχο περιορισμό των αρνητικών συνεπειών τους. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο νέο αυτό φαινόμενο”. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί το ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τις περικλείει, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

– Οι εκμισθωτές να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα , όχι νομικά, και να μην μπορούν να εκμισθώνουν πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων, πχ δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ
– Αν το ακίνητο ανήκει σε πολυκατοικία ή σε οικιστικό συγκρότημα, να υπάρχει η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών σε ποσοστό τουλάχιστον 51% των μεριδίων (είτε με τον Κανονισμό της Πολυκατοικίας είτε με Γενική Συνέλευση)
– Να τεθεί μέγιστος αριθμός υπνοδωματίων (πχ 4 ή 5) και μέγιστος αριθμός φιλοξενουμένων, ώστε να μη στοιβάζονται ανεξέλγκτα πολλά άτομα σε ένα δωμάτιο.
– Να καθοριστεί ελάχιστο εμβαδόν υπνοδωματίου, καθώς και ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η διάθεση λουτρού και κουζίνας, φυσικός φωτισμός, αερισμός και θέρμανση/ψύξη.
– Το ακίνητο να εκμισθώνεται για ένα μέγιστο αριθμό ημερών το χρόνο (πχ 2 ή 3 μήνες) συνολικά και όχι όλο το χρόνο (ανάλογη εμπειρία από Αμστερνταμ και Γαλλία).
– Να έχει δομηθεί νόμιμα ή να έχει διατηρηθεί κατά νόμον (Ν.3843/2010 ή 4014/2011)
– Ο ενδιαφερόμενος να καταθέτει στις ΠΥΤ ή μέσω ΕΚΕ ακόμη και ηλεκτρονικά Υπεύθυνη Δήλωση που να βεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Οι δηλώσεις να καταχωρούνται σε ειδικό τμήμα του ΜΗΤΕ ή σε ειδικό μητρώο συνδεδεμένο με τις Εφορίες (ώστε να γίνεται αμφίδρομη ενημέρωση) αφού, όπως σημειώθηκε, η περιβόητη εφαρμογή της ΑΑΔΕ δεν φαίνεται στον ορίζοντα
– Να υπάρξει εξουσιοδότηση για υπουργική απόφαση με την οποία να ρυθμίζονται τα της επιθεώρησης και ελέγχου.
– Να εξαιρούνται με υπουργική απόφαση, που να εκδοθεί άμεσα, περιοχές της Χώρας με υψηλή ζήτηση, διότι δεν θα υπάρχει πια ακίνητο να μισθωθεί από κανονικούς κατοίκους (περίπτωση Los Angeles) ή δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς, γιατρούς, δασκάλους κλπ
– Όσα ακίνητα δεν πληρούν τους όρους των συγκεκριμένων μισθώσεων, να μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα με γνωστοποίηση και εγγραφή στο μητρώο
– Και τέλος θα πρέπει στον ίδιο νόμο να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα ανωτέρω.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη