21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα

Σ. Τσιόδρας: Όλοι μπορεί να νοσήσουμε, αρκεί μην νοσήσουμε όλοι μαζί - Ν. Χαρδαλιάς: Απαγορεύονται άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων

Share

Την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορονοϊό εξέφρασε στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, συμπληρώνοντας “αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί”. Ιδιαίτερη στιγμή στην ενημέρωση αποτέλεσε η ονομαστική αναφορά του σε δεκάδες ονόματα ασθενών με κορονοϊό αλλά και γιατρών και νοσηλευτών που τους περιθάλπουν, μετά από τη σημερινή επίσκεψή του σε νοσοκομεία αναφοράς. Χαρακτηριστικά είπε “ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς σε όλους τους ασθενείς” και εξήρε τις προσπάθειες όλων των υγειονομικών στον αγώνα για τον covid-19.

Αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κος Τσιόδρας ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα και άλλα 20 που εντοπίστηκαν στο πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” που βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά, στο οποίο έχουν ήδη ελεγχθεί 380 άτομα. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 1.415. Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους αλλά και 90 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη. Από αυτούς 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας. Επίσης, 6 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ελλάδα στους 50. Από τους νεκρούς, 38 ήταν άνδρες και 12 γυναίκες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν μεγάλης ηλικίας.

Σχολιάζοντας όσους υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας πως “δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί”.

Επανήλθε επίσης στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών, τονίζοντας ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού. Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία “αβεβαιοτήτων” τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. “Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς” υπογράμμισε ο κος Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν και όχι για τους υγιείς.

Για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε επίσης ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο “γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεώτερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κορονοϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κορονοϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι “φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια”.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, απάντησε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν “ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια”. Ερωτηθείς για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι “δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο”, ενώ τόνισε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε “δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα”.

Συνεχίζοντας την καθημερινή ενημέρωση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από σήμερα το βράδυ και για 14 ημέρες τίθεται σε καραντίνα και η κοινότητα Φούστανη της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου στην Εδεσσα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών  είναι υψηλό.

Επίσης με στόχο την προφύλαξη περιοχών που δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και ειδικά των νησιών θα απαγορευθούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς η εικόνα σήμερα στις τράπεζες και τις λαϊκές ήταν σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με τη χθεσινή, ωστόσο προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών που παρατηρούνται στις λαϊκές αγορές προωθείται διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου, με απόφαση των φορέων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, παράλληλα με τις αδειοδοτούμενες λαϊκές αγορές, όταν κριθεί αναγκαίο, θα υποχρεούνται να λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στις ευρύτερες ίδιες περιοχές την ίδια μέρα και ώρα για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Επίσης, ο κος Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 12 εκατ ευρώ για την σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αναφέρθηκε ακόμα στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, λέγοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση. Συμμετέχουν 273 Δήμοι και απασχολούνται 3047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν. Κάθε δήμος, όπως είπε ο υφυπουργός, δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ σχεδιάζεται να διανέμονται κατ’ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.

Απαντώντας σε όσους του καταλογίζουν αυστηρό ύφος, ο Υφυπουργός ανέφερε “Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς. Την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε όσο άδικη κριτική και αν δεχθούμε. Γιατί την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση μένει στο σπίτι, την ίδια στιγμή που το σύνθημα, στόχος αλλά και στοίχημα, “μένουμε σπίτι” είναι η σύσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας δυστυχώς αδιαφορούν. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητα μας είναι γι’ αυτή την μικρή μειοψηφία που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια υποδειγματική για πολλές χώρες και θέλουμε να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους που υπονομεύει την πατριωτική προσπάθεια των πολλών, που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία”.

Τέλος, σε παρέμβασή του ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τον κόσμο. “Δεν υπάρχουν μόνο οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κορoνοϊό, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας. Τις υπηρεσίες αυτές τις προσφέρει το κράτος τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όσο και σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο”, τόνισε. Όπως είπε, όλες οι δομές του συστήματος υγείας λειτουργούν κανονικά, όλες οι ειδικότητες είναι στα νοσοκομεία, όλα τα Κέντρα υγείας λειτουργούν και διαχειρίζονται κόσμο, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία. Πρόσθεσε δε ότι ο κόσμος προσέρχεται είτε είναι ύποπτο κρούσμα είτε όχι και λαμβάνει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επανέλαβε ότι παίζει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση για τον κορoνοϊό, διότι “θέλουμε τα ήπια και μέτρια περιστατικά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη