Του ανταποκριτή μας SARS-CoV-2

Μαρία Μαυρικάκη

Χρονογράφημα της Μαρίας Μαυρικάκη*

Μικρός θεός νιώθω, παντοδύναμος. Μικρούς θεούς λένε οι άνθρωποι τους γιατρούς, που είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί μου. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουν τελικά να με νικήσουν, όπως έχουν κάνει με τα ξαδέρφια μου και με πολλούς ακόμη από το σόι μου, αλλά προς το παρόν τους έχω κυριολεκτικά διαλύσει.

Ούτε τριών μηνών δεν είμαι, τον Γενάρη του ’20 γεννήθηκα και αν είχα μάτια θα ήταν σχιστά. Αντί να μου κλείσουν την πόρτα, όπως τους λένε αυτοί που ξέρουν, οι άνθρωποι μού δίνουν στέγη στα κύτταρά τους για να αντρειέψω. Έτσι, έχω μέχρι στιγμής καταφέρει ό,τι άλλος κανείς. Μόλις αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της αφέλειάς τους, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται. Ο καθένας τους με χαρακτηρίζει όπως του έρθει: σατανά επειδή έκλεισα τους τόπους λατρείας, επαναστάτη επειδή κατάργησα τις ταξικές διαφορές και δεν κάνω διακρίσεις, οικολόγο επειδή καθήλωσα τα αεροπλάνα και σταμάτησα τις ενεργοβόρες δράσεις, μεγάλο θεριστή επειδή αφαιρώ ζωές χωρίς τελειωμό.

Μεταξύ τους οι άνθρωποι, αν και δεν πολυβλέπονται αυτό το διάστημα, επικοινωνούν περισσότερο από ποτέ. Έχουν κάτι εργαλεία -πληκτρολόγια τα λένε- και με αυτά κοκορεύονται, τσακώνονται, διαμαρτύρονται, ξεσπαθώνουν. Μία ευκαιρία τούς έτυχε να ηρεμήσουν και να συλλογιστούν βαθύτερα, να ανοίξουν ένα βιβλίο ή να σιωπήσουν, αλλά χαμένη θα πάει. Μυστήρια ράτσα.

Αυτά ισχύουν για όσους ανθρώπους κάθονται ή θα έπρεπε να κάθονται σπίτια τους. Υπάρχει και μια κατηγορία που παλεύει με λύσσα να με εξοντώσει. Δουλεύουν ασταμάτητα, αλλά ελπίζω ότι δεν θα αντέξουν περισσότερο από εμένα. Άνθρωποι είναι: πόσες φορές να δώσουν τις ίδιες οδηγίες; πόσο να αντέξουν την κριτική του καναπέ; πώς να κατευνάσουν την τρομολαγνεία των ντε-και-καλά; με πόση υπομονή να απαντούν εκατό φορές, ξανά μανά, στις ίδιες ερωτήσεις; Σίγουρα, κάποια στιγμή θα κλατάρουν και τότε θα γελάσω τελευταίος.

Μπορεί εγώ να άλλαξα μέσα σε λίγες μέρες ολόκληρο τον κόσμο τους, αλλά το μυαλό των ανθρώπων δεν βλέπω να αλλάζει.

*Η Μαρία Μαυρικάκη είναι συγγραφέας. Πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα “Περαστικά” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.

Όλες οι δημοσιεύσεις του Atlantea με χρονογραφήματα της Μαρίας Μαυρικάκη είναι διαθέσιμες εδώ.


[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη