Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης ζωντανά από την ΕΡΤ1

Σταθερή και αγαπημένη συνήθεια για το πρώτο πρωινό της νέας χρονιάς αποτελεί η παρακολούθηση και ακρόαση της Πρωτοχρονιάτικης συναυλίας που δίνει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης. Η περίφημη “χρυσοποίκιλτη αίθουσα” του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, δωρεά του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Νικόλαου Δούμπα, θα φορέσει τα γιορτινά της για την καθιερωμένη πανηγυρική συναυλία, η οποία μεταδίδεται σε περισσότερες από 90 χώρες και την παρακολουθούν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης θα διευθύνει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε πρωτοχρονιάτικη συναυλία, ο 41χρονος Λετονός αρχιμουσικός Άντρις Νέλσονς, ο οποίος συνεργάζεται με την Ορχήστρα από το 2010.

Θα πρόκειται για την 80η στη σειρά Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία στα 178 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, που, στην επιλογή του προγράμματος μαζί με τον ‘Αντρις Νέλσονς, φρόντισε να λάβει υπόψη τις τρεις σημαντικές επετείους μέσα στο 2020: τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

“Μελέτησα όλες τις προηγούμενες Πρωτοχρονιάτικες Συναυλίες που υπάρχουν σε DVD”, δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, την περασμένη Παρασκευή, ο Άντρις Νέλσονς, τονίζοντας πως η σύνθεση του προγράμματος βρίσκεται κυρίως στα χέρια της Φιλαρμονικής της Βιέννης, καθότι “στο τέλος αυτή η ορχήστρα γνωρίζει καλύτερα από κάθε μαέστρο, πώς παίζει κανείς την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία”.

Στο πρόγραμμα της φετινής συναυλίας περιλαμβάνονται γνωστά και αγαπημένα έργα των συνθετών: Καρλ Μίχαελ Τσίρερ, Γιόζεφ Στράους, Γιόζεφ Χελμεσμπέργκερ υιού, Γιόχαν Στράους πατέρα και υιού, Έντουαρντ Στράους, Χαν Κρίστιαν Λουμπιέ, Φραντς Φον Σουπέ και βέβαια Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Τα εννέα από τα 18 έργα του προγράμματος πρόκειται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Θα συμμετάσχουν επίσης σολίστ του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης, σε χορογραφίες του José Carlos Martinez και κοστούμια της Emma Ryott.

Tο φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Α’ μέρος:

  • Carl Michael Ziehrer: Overture to “Die Landstreicher (The Vagabonds)”
  • Josef Strauss:Liebesgrüße (Greetings of Love) Waltz, op. 56 – Liechtenstein March, op. 36
  • Johann Strauss Jr.: Blumenfest (Flower Festival) Polka. op. 111 – Wo die Citronen blüh’n (Where the Lemons Blossom), Waltz, op. 364
  • Eduard Strauss: Knall und Fall (Without Delay), Fast Polka, op. 132

Β’ μέρος:

  • Franz von Suppé: Light Cavalry Overture
  • Josef Strauss: Cupido, Polka française, op. 81
  • Johann Strauss Jr.: Seid umschlungen, Millionen (Be Embraced, You Millions), Waltz, op. 443
  • Eduard Strauss: Eisblume (Ice Flower), Polka mazurka, op. 55 (Arr. W. Dörner)
  • Josef Hellmesberger, Jr.: Gavotte
  • Hans Christian Lumbye: Postillon Galop, op. 16/2 (Arr. W. Dörner)
  • Ludwig van Beethoven: Twelve Contredanses, WoO 14 (Excerpts)
  • Johann Strauss Jr.: Freuet euch des Lebens (Enjoy Life), Waltz, op.340 – Tritsch-Tratsch, Fast Polka, op. 214
  • Josef Strauss: Dynamiden, Waltz, op. 173

Στην Ελλάδα, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020 στις 12:15 από την ΕΡΤ1 (και σε WEBTV) και ραδιοφωνικά από το Τρίτο Πρόγραμμα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Μιχάλης Μεσσήνης.

Αν θέλετε να είστε από τους τυχερούς που θα παρακολουθήσουν ζωντανά μια από τις τρεις συναυλίες της επόμενης χρονιάς (Πρωτοχρονιάτικη 2021, παραμονής Πρωτοχρονιάς και πρόβα τζενεράλε), θα πρέπει να κάνετε online αίτηση από 1 έως 29 Φεβρουαρίου 2020. Καθώς η ζήτηση είναι κάθε χρόνο πολύ μεγάλη, θα ακολουθήσει κλήρωση.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη