Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας και με αυτή την αφορμή η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) υπενθυμίζει πως “ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα”.

“Το στόμα είναι ένας πολυδύναμος χώρος που συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και κοινωνική λειτουργία των ανθρώπων μέσω της διατροφής, της ομιλίας, του γέλιου και της έκφρασης των συναισθημάτων. Αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας των ανθρώπων και ταυτόχρονα την περιοχή της εκδήλωσης πρώιμων συμπτωμάτων για σειρά νοσημάτων, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σοβαρά”, επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, κος Αθανάσιος Κατσίκης.

“Πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι στόμα δε σημαίνει μόνον δόντια. Σημαίνει μια σειρά άλλων οργάνων που όλα μαζί, δημιουργούν ένα ομαλά λειτουργικό σύστημα, που η κάθε διαταραχή του έχει προεκτάσεις ή απεικονίσεις στη γενική υγεία. Το χρώμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας, η υφή των χειλέων και των παρειών και το σχήμα της υπερώας και των γνάθων, αποτελούν στοιχεία που αξιολογούνται ανάλογα και αντλούνται σχετικά συμπεράσματα” συμπληρώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΟ, κος Ιωάννης Τζούτζας.

Όπως εξηγεί, μεταβολικά νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, νεοπλασίες, βιοχημικά προβλήματα, ιογενείς λοιμώξεις, είναι μερικές από τις νοσολογικές οντότητες που η πρώιμη διάγνωσή τους περνά από τη στοματολογική εξέταση, ενώ χρόνιες λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά αιματολογικά, καρδιολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα, η διάγνωση των οποίων επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο δυνατό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here