Η σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Την έναρξη της 9ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κήρυξε επίσημα σήμερα (2/7/2019) στο Στρασβούργο ο απερχόμενος Πρόεδρος Antonio Tajani.

Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα 28 κράτη μέλη μεταξύ 23-26 Μαΐου, στις οποίες συμμετείχε το 51% του εκλογικού σώματος για την εκλογή των αντιπροσώπων τους, το νέο Κοινοβούλιο συστάθηκε επίσημα σήμερα στο Στρασβούργο. Τόσο τα ποσοστά των ευρωβουλευτών που εκλέγονται για πρώτη φορά (61%) όσο και των γυναικών (40%, από 37% το 2014) είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.

Το νεότερο μέλος του Κοινοβουλίου είναι η Kira Marie Peter-Hansen από τη Δανία (21 ετών) και το γηραιότερο ο Silvio Berlusconi από την Ιταλία (82 ετών).

Τα 751 μέλη του Κοινοβουλίου προέρχονται από 190 συνολικά κόμματα στα 28 κράτη-μέλη και είναι μοιρασμένα σε επτά πολιτικές ομάδες, μία λιγότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο. Όσοι ευρωβουλευτές δεν έχουν ενταχθεί σε πολιτική ομάδα έχουν καταγραφεί ως ανεξάρτητοι, αλλά μπορούν να αποφασίσουν να ενταχθούν σε ομάδα όποτε και αν το κρίνουν επιθυμητό. Από το 2009, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, μια πολιτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 μέλη τα οποία έχουν εκλεγεί σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη.

Η δύναμη των 7 πολιτικών ομάδων και τελευταίο στα δεξιά το τμήμα των ανεξάρτητων

Οι 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές κατανέμονται ως εξής:

8 στο EPP – European People’s Party (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – Χριστιανοδημοκράτες)
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Γιώργος Κύρτσος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Θοδωρής Ζαγοράκης

6 στο GUE/NGL – European United Left–Nordic Green Left (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών)
Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Παπαδημούλης

2 στο Socialists and Democrats Group in the European Parliament (Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή

1 στο ECR Group – Conservatives & Reformists in the European Parliament (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)
Κυριάκος Βελόπουλος

και 4 μη εγγεγραμμένοι – ανεξάρτητοι
Θανάσης Κωνσταντίνου, Γιάννης Λαγός, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου του ΕΚ θα ξεκινήσει αύριο (3/7) το πρωί στις 10:00 (ώρα Ελλάδος). Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν από τις πολιτικές ομάδες ή από το 1/20ό των μελών μέχρι τις 23:00 (ώρα Ελλάδος) σήμερα. Οκτώ κληρωτοί έφοροι έχουν οριστεί για την επιτήρηση της ψηφοφορίας.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη