Μ. Θεοδωρίδου: Ιδιαίτερης ανησυχίας η μετάλλαξη Δέλτα – Στόχος το 80% για το τείχος ανοσίας

Μ. Θεμιστοκλέους: Επιχειρησιακά ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

“Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι η επιδημία είναι μαζί μας, είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τον έλεγχο της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας”, επισήμανε, ξεκινώντας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη από όλες και έτσι σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το απαιτούμενο τείχος ανοσίας ξεπερνά το 80%.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες και στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είναι το στέλεχος που θα επικρατεί παγκόσμια, και το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι συγκεκριμένη παραλλαγή.

Η πανδημία Covid-19 δεν έχει τελειώσει
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Όπως σημείωσε η κα Θεοδωρίδου, το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης αυτής είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους (Άλφα), το οποίο είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού και πρόσθεσε πως η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη “Δ” θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα του Ισραήλ, χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στην οποία εμφανίστηκε το στέλεχος Δέλτα, η κα Θεοδωρίδου είπε: “Το ποσοστό ανοσίας του 60% που έχει επιτευχθεί σε αυτή την χώρα-πρότυπο εμβολιασμού δεν είναι επαρκές για την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία απαιτεί ακόμα υψηλότερο τείχος ανοσίας που υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%”.

Το αισιόδοξο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης είπε η κ. Θεοδωρίδου και τόνισε: “Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν”.

Εμβολιασμός με δύο δόσεις
Η καθηγήτρια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εμβολιασμό με δύο δόσεις, λέγοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Pfizer και AstraZeneca ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% και 92%, αντίστοιχα. Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια Moderna και Johnson & Johnson. Υπογράμμισε ότι η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά το 30% και έκανε λόγο για “εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος και όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις, εκτός από τις περιπτώσεις του μονοδοσικού εμβολίου”.

Το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους
Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ αφορά ανεμβολίαστους πολίτες και θεωρείται από όλους τους διεθνείς φορείς «απαράδεκτο να συμβαίνουν θάνατοι, όταν είναι εφικτό να προληφθούν με την εφαρμογή των εμβολίων».

Η επιστήμη συνεχίζει την έρευνα
“Η πανδημία έχει μία δυναμική εξέλιξη. Οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα και την παρασκευή εμβολίων” είπε η κα Θεοδωρίδου, κλείνοντας τη σημερινή ενημέρωση με το αισιόδοξο μήνυμα ότι είναι σε πειραματική φάση η παρασκευή εμβολίου με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Εξήγησε ότι είναι τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτό το εμβόλιο που θα προσφέρει μια ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών, σημειώνοντας πως υπάρχει η προοπτική της δυνατότητος αποτροπής μελλοντικών επιδημιών και κατέληξε: “Αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αλλά και δράση για την προώθηση των εμβολιασμών. Εμβολιάζομαι, προστατεύομαι και προστατεύω και τους άλλους γύρω μου”.

Μ. Θεμιστοκλέους: Επιχειρησιακά μπορούμε να πετύχουμε ανοσία 80% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Εάν το μήνυμα του εμβολιασμού είναι καθαρό, ο στόχος του τείχους ανοσίας 80% για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. “Βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο”, είπε ο κος Θεμιστοκλέους, τονίζοντας ότι στα άτομα άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 74% και στα άνω των 45 ετών έχει ξεπεραστεί το 70%.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45% και 3.650.000, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%.

Αναφερόμενος στην Επιχείρηση Γαλάζια Ελευθερία για τον εμβολιασμό στα 19 μεγάλα νησιά της χώρας, ο κος Θεμιστοκλέους είπε πως ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης είναι στο 54%, ενώ σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ανέρχεται στο 45%.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών και θα υπάρξει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θα γίνει ανάρτηση των ονομάτων τους ώστε οι πολίτες να μπορούν να καλούν για τον εμβολιασμό τους. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για τον γιατρό από την Πολιτεία. Για πολίτες που είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος και επιθυμούν να εμβολιαστούν στο ιατρείο, η αμοιβή πάλι του γιατρού καλύπτεται από το Δημόσιο.

Ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα: Ο εμβολιασμός ανά ηλικιακή ομάδα
85+ ετών: το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 70%
80-84 ετών: το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 71%
75-79 ετών: το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 83%
70-74 ετών: το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 77%
65-69 ετών: το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 77%
60-64 ετών: το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 72%
55-59 ετών: το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%
50-54 ετών: το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 64%
45-49 ετών: το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 60%
40-44 ετών: το 47% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 53%
35-39 ετών: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 43%
30-34 ετών: το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 40%
25-29 ετών: το 22% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 33%
18-24 ετών: το 11% έχει ήδη εμβολιαστεί και συνυπολογίζοντας τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 20%


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη