22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους από το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca

Share

Το πιθανό εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που αναπτύσσουν η AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους ενήλικες, δίδοντας ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύει κάποιους από τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, δείχνουν τα δεδομένα των δοκιμών μέσου σταδίου.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία ανακοινώθηκαν εν μέρει τον περασμένο μήνα, αλλά δημοσιεύονται ολοκληρωμένα σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνουν ότι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 70, οι οποίοι διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής νόσου και θανάτου από την Covid-19, μπορούν να αναπτύξουν ισχυρή ανοσία στην πανδημική νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Οι ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων που είδαμε στους ηλικιωμένους στην μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές”, δήλωσε ο Μαχέσι Ραμαζάμι, ένας σύμβουλος και συνεπικεφαλής ερευνητής στην Oxford Vaccine Group.

“Στον πληθυσμό που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από την Covid-19 περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι ενήλικες. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία κάποιων από αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να βεβαιωθούμε”, πρόσθεσε.

Δοκιμές τελικού σταδίου ή Φάσης ΙΙΙ γίνονται για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και για να δοκιμαστεί αν το εμβόλιο προστατεύει κατά της προσβολής από τον SARS-CoV-2 ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με υποκείμενα νοσήματα. Τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από αυτές τις δοκιμές της τρίτης φάσης είναι πιθανόν να ανακοινωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Lancet.

Ο επικεφαλής των ερευνητών για τις δοκιμές του εμβολίου δήλωσε σήμερα πως τα αποτελέσματα των δοκιμών τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου θα έχουν “οπωσδήποτε” γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά του. Παράλληλα δήλωσε ότι οι επιστήμονες είναι πολύ ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι υπάρχει εξαιρετικά καλή ανοχή στο εμβόλιο από αυτούς που είναι άνω των 55.

Το πιθανό εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19, ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου που θα προστατεύει από τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο οι ανταγωνίστριες φαρμακοβιομηχανίες Pfizer Inc και BioNTech, όπως και η Moderna Inc, προπορεύτηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες, δημοσιοποιώντας δεδομένα από τις δοκιμές τελικού σταδίου, τα οποία δείχνουν αποτελεσματικότητα που ξεπερνάει το 90%.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που είναι γνωστή ως αγγελιαφόρος RNA (mRNA), αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι ένας ιικός φορέας που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπατζήδες.

Η Φάση ΙΙ των δοκιμών που αναφέρεται στην Lancet αφορά συνολικά 560 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων 160 ηλικίας 18-55 ετών, 160 ηλικίας 56-69 ετών και 240 ηλικίας 70 ετών και άνω. Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή ψευδοφάρμακο και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με το AZD1222, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η AstraZeneca έχει υπογράψει συμφωνίες παροχής και παρασκευής με εταιρείες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καθώς πλησιάζει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών της τελικού σταδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Πίβα Λάββα - Τοπία του νου

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Σαντορίνη 1670 μ.Χ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη