Ισχυρός σεισμός στη Σάμο

Προειδοποίηση για ισχυρούς μετασεισμούς - Δύο νεαροί μαθητές νεκροί από κατάρρευση τοίχου

Σεισμός στη Σάμο

Τελευταία ενημέρωση 30/10 – 22:00

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα 30/10 στις 13:51. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου και το εστιακό βάθος στα 2 μόλις χιλιόμετρα.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναβάθμισε τον σεισμό στα 6,9 Ρίχτερ.

Ήταν ο κύριος σεισμός – Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια, ενώ καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε “καταπονημένα” κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν “καταπονηθεί”.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου. Πρόκειται, όπως είπε ο κος Ζούρος, “για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα”. Όπως είπε ο κος Ζούρος, “οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος”. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί για τον σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) έχει υπολογισθεί ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό έως 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος.

Θύματα και ζημιές
Δυστυχώς, λίγο μετά τις 17:00 έγινε γνωστό ότι δύο νεαρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έχασαν τη ζωή τους όταν -στην επιστροφή τους από το σχολείο- καταπλακώθηκαν από τοίχο κτιρίου που κατέρρευσε στο Βαθύ.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Υγείας, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού”. Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στη Σάμο, ενώ έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα και στην επικοινωνία με το νησί. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν επίσης στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, το σύνολο της δυτικής πλευράς της οποίας έχει καταρρεύσει.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν επίσης ζημιές και στα νοτιόχωρα της Χίου, ενώ μετά τον σεισμό εμφανίστηκε μια μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της προκυμαίας. Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου και ειδικοί του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αποτιμούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Τραγικότερες είναι οι συνέπειες του σεισμού στην Τουρκία, όπου οι νεκροί ανέρχονται στους 17 και οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 709, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 17 κτίρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην επαρχία της Σμύρνης.

Εσπευσμένα στη Σάμο ο Ν. Χαρδαλιάς
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στο νησί μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Με τον Υφυπουργό μετέβησαν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετυώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Επίσης, στο νησί μετέβη κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έφτασαν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στις 17:30 πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη