Κατά την αστρονομία, η άνοιξη ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο με την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου, περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στη μετεωρολογία, ως άνοιξη αναφέρονται συμβατικά οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος.

Κατά μία έννοια λοιπόν, σήμερα 1η Μαρτίου μπαίνει η άνοιξη και η παράδοση προστάζει η πρώτη μέρα του Μάρτη να μας βρει να φοράμε ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο μας προστατεύει για να μην καούμε από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης. Ο “Μάρτης” φοριέται από σήμερα έως και τα τέλη του μήνα.

Το έθιμο του Μάρτη κρατάει πολλά χρόνια και είναι αρκετά διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων, με μερικές παραλλαγές. Αλλού θέλουν τον Μάρτη να πέφτει μόνος του στο τέλος του μήνα, αλλού να τον καίνε στην αναστάσιμη λαμπάδα, αλλού να τον αφήνουν στα κεραμίδια για να τον πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους ή και σε τριανταφυλλιές για να τους χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές το δένουν στο πόδι του πασχαλινού αρνιού για να μην καεί στη φωτιά.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here