22.1 C
Santorini
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Γ. Βουγιουκαλάκης: Καμιά ανησυχία από την παρουσία του JOIDES Resolution στη Σαντορίνη

Πρωτοσέλιδα

Στη βόρεια πλευρά της καλντέρας συνεχίζει σήμερα 24/1 τις εργασίες του το ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος JOIDES Resolution, που βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής 22/1 μέσα στην καλντέρα, στο πλαίσιο της “Αποστολής 398” του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP).

Η παρουσία του καταγράφεται από την webcam του Ηλιότοπου στο Ημεροβίγλι, που μεταδίδει τη θέα της καλντέρας σε συνεχή ροή, όλο το 24ωρο. Δείτε live εδώ.

© Atlantea

Το σκάφος βρίσκεται από τα μέσα Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και θα παραμείνει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να πάρει δείγματα και να ερευνήσει τα υποθαλάσσια ιζήματα και τις ηφαιστειοκλαστικές αποθέσεις του χώρου, με στόχο τη βαθύτερη γνώση και κατανόηση της δράσης και εξέλιξης του ηφαιστειακού πεδίου της Σαντορίνης (Χριστιανά, Σαντορίνη, Κουλούμπο). Για τον σκοπό αυτό, ο προγραμματισμός του περιλαμβάνει την εκτέλεση έξι υποθαλάσσιων γεωτρήσεων, τεσσάρων έξω από την καλντέρα και δύο μέσα σε αυτήν: μία ανάμεσα σε Νέα Καμένη και Οία και άλλη μία μεταξύ Νέας Καμένης και Αθηνιού.

Διαφήμιση

Υπάρχει άραγε κίνδυνος από αυτές τις γεωτρήσεις; Μπορούν αυτές να “ξυπνήσουν” το ηφαίστειο;

Το Atlantea ρώτησε σχετικά τον Δρα Γιώργο Βουγιουκαλάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), ο οποίος ξεκάθαρα απάντησε ότι η παρουσία στη Σαντορίνη του JOIDES Resolution δεν πρέπει να ανησυχεί κανένα!

“Τα βάθη των δειγματοληπτικών γεωτρήσεων θα φτάσουν τα 800 περίπου μέτρα έξω από την καλδέρα και τα 350 μέσα σε αυτήν. Η διάνοιξη των γεωτρήσεων στις επιλεγμένες θέσεις και σε αυτά τα βάθη δεν συνεπάγεται ούτε εισάγει ή μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση κάποιου φυσικού κινδύνου, και βεβαίως δεν είναι δυνατό να “ενοχλήσει” τη σημερινή ήρεμη κατάσταση των ενεργών ηφαιστειακών κέντρων του Κουλούμπου και της Καμένης. Αντίθετα, η γνώση που θα αποκτηθεί από τις αναλύσεις των δειγμάτων και τα συμπεράσματα των μελετών, θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σήμερα και να βελτιώσουμε σημαντικά τις εκτιμήσεις μας για τον ηφαιστειακό κίνδυνο στην περιοχή”, εξήγησε περαιτέρω ο κος Βουγιουκαλάκης.

Διαφήμιση
Ταξίδια ζωής Πάρι Τσάρτα

Διαφήμιση
youtube Atlantea


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

Aegean: Αυξημένη κατά 50% η συνολική επιβατική κίνηση στο α’ πεντάμηνο του 2023 έναντι του 2022

Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η Aegean Airlines κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην...