Καρποί Ποσειδωνίας καταγράφονται φέτος σε ακτές

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" ενημερώνει για αυτό το πολύ σπάνιο φαινόμενο

Ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο, που παρατηρείται περιοδικά, συνήθως ανά 5-10 χρόνια, καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” σε πολλές ακτές του Αιγαίου, της Κύπρου και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Στις ακτές υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καρπών Ποσειδωνίας, η οποία ακολουθεί την ανθοφορία που καταγράφηκε το περασμένο φθινόπωρο. Η προηγούμενη αντίστοιχη καταγραφή ήταν το φθινόπωρο του 2012 και την άνοιξη του 2013.

Ανθός Ποσειδωνίας – η ανθοφορία είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται κάθε 5-10 χρόνια

Τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν ένα πραγματικά ξεχωριστό φυτό της θάλασσας. Δεν είναι φύκος, είναι ένα ανώτερο φυτό, αντίστοιχο με αυτά της στεριάς απ’ όπου και προέρχεται άλλωστε. Ανθοφορεί και καρποφορεί, σχηματίζει βαθύ ρίζωμα και σε αυτό βασίζεται η παραγωγικότητα, αλλά και η καθαρότητα των θαλασσών.

Ο διαχωρισμός των 12.000 καρπών και σπόρων Ποσειδωνίας απαιτεί μία επίμονη προσπάθεια

Δεδομένης της μοναδικότητας αυτού του φαινομένου, οι ερευνητές παράκτιας οικολογίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” που δραστηριοποιούνται σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 12.000 καρπούς και σπόρους που τις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιηθούν σε πειραματικούς υποβρύχιους κήπους. Δεδομένης της ιδιομορφίας και της δυσκολίας αυτού του εγχειρήματος, έχουν γίνει πολύ λίγες αντίστοιχες προσπάθειες επαναφύτευσης Ποσειδωνίας παγκοσμίως.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Όπως επισημαίνει το Αρχιπέλαγος, τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας, που μπορεί να περιορίσει ή και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μπορούν να απορροφήσουν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα, σε σύγκριση με τα τροπικά δάση.

Η έκτασή τους στη Μεσόγειο έχει ήδη μειωθεί κατά 34%, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία, οι καταστροφικές πρακτικές αλιείας και η εντατική ιχθυοκαλλιέργεια κοντά σε λιβάδια Ποσειδωνίας. Η καταστροφή ενός λιβαδιού Ποσειδωνίας συνεπάγεται τον αφανισμό ενός ολόκληρου οικοσυστήματος αλλά και την εκ νέου απελευθέρωση όλης της ποσότητας μπλε άνθρακα που αποθηκεύεται σε αυτά.

Στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας βασίζεται η παραγωγικότητα των θαλασσών μας – εκεί ζουν περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων

“Σε μία εποχή όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον ένα φυσικό πόρο μετά τον άλλο, ενώ συνεχίζουμε να δημιουργούμε όλο και περισσότερα προβλήματα αντί να τα επιλύουμε, στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος θεωρούμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, μετά από την αναγνώριση και την καταγραφή του κάθε προβλήματος, να περνάμε στην επίλυση ή έστω στην αντιμετώπισή τους”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Βοηθάμε στην καταγραφή του φαινομένου
Στην Ελλάδα όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει σε έκταση τα 18.000 χιλιόμετρα, η συμβολή όλων μας είναι ανεκτίμητη για την παρακολούθηση της έκτασης του φαινομένου της καρποφορίας. Το Αρχιπέλαγος καλεί όσους βρεθούν σε ακτές ή παραλίες και εντοπίσουν σπόρους ή καρπούς, να βγάλουν φωτογραφία και να τη στείλουν στο observations@archipelago.gr.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη