Κατατέθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024

Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο

Κατατέθηκε σήμερα (21/11) το πρωί στον πρόεδρο τη Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το οριστικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 μαζί με όλα τα οικονομικά στοιχεία του κράτους.

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού, του πρώτου μετά από 13 χρόνια που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα, είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση. Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού συμπεριλαμβάνεται το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το “επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης” για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. πολίτες, ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές, οι οποίοι θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2024 ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.

Όπως ανακοίνωσε ο κος Τασούλας, η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα διεξαχθεί στις 23, 24 και 27 Νοεμβρίου με διπλή συνεδρίαση. Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση στις 13 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί μετά από πέντε συνεδριάσεις στις 17 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά θα διεξαχθεί η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη