15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Σαντορινιός: Κατάθεση ερώτησης για την καθυστέρηση στην πληρωμή των επιχειρήσεων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Share

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός με θέμα την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη των διαδικασιών για την πληρωμή στις νησιωτικές επιχειρήσεις των οφειλομένων για τα μεταφορικά τους έξοδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, “εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, και ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για την στήριξη των επιχειρήσεων, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση, προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις, των επιστρεφόμενων ποσών από το κόστος μεταφοράς, που έχουν ήδη καταβάλει, για το διάστημα από 1/1/2020 μέχρι και 30/04/2020. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ναυτιλίας, ακόμη, δεν έχει εκδώσει τη σχετική πρόσκληση προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις, για υποβολή των παραστατικών, διαδικασία που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη μέχρι τις 5/5/2020. Και ούτε όμως έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση της ανάλογης ΚΥΑ, που θα ανοίξει τον δρόμο για την πληρωμή των νησιωτικών επιχειρήσεων”.

Ενώ για όσο διάστημα η προηγούμενη Κυβέρνηση υλοποιούσε το ΜΙ, η πλατφόρμα για την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων “άνοιγε” εντός του Απριλίου, τονίζει ο κος Σαντορινιός, φέτος η καθυστέρηση ανέρχεται, ήδη, πάνω από ένα μήνα, χωρίς ακόμη το Υπουργείο να έχει δώσει σαφή εικόνα για το πότε πρόκειται οι επιχειρήσεις να πάρουν τα χρήματά τους. Παράλληλα, η Κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης για προκαταβολική απόδοση φέτος -λόγω συνθηκών- του 80% του κόστους μεταφοράς, με την κατάθεση της αίτησης. Μια πρόταση που θα βοηθήσει άμεσα, το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά και τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα των νησιών (κτηνοτρόφους, αγρότες, κτλ.) καθώς δεν έχουν άμεση ρευστότητα για να στηρίξουν την παραγωγή τους.

Ο κος Σαντορινιός στην ερώτησή του ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τους λόγους αυτής της καθυστέρησης και για το πότε προβλέπεται να βγει η ΚΥΑ και η πρόσκληση ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες και οι νησιώτες επιχειρηματίες να πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ενώ, πιέζει μέσω ερωτημάτων του να κάνει δεκτή η Κυβέρνηση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προκαταβολή στις επιχειρήσεις του 80% του κόστους μεταφοράς.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολιάζει ότι το Υπουργείο, από το καλοκαίρι του 2019 ως τώρα, έχει επιδείξει ολιγωρία στην εφαρμογή του μέτρου του ΜΙ. Αυτή η ολιγωρία, συνοδευόμενη από τις συνεχείς δηλώσεις του κου Πλακιωτάκη περί απαξίωσης του ρόλου και της σημασίας του ΜΙ, δημιουργεί ευρέως την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση έχει ως σκοπό την υποτίμηση και τελικά την κατάργηση του μέτρου.

“Οι νησιωτικές επιχειρήσεις και ο επιχειρηματικός κόσμος των νησιών, ιδίως τώρα, δεν μπορούν να περιμένουν. Οι ανάγκες για στήριξη και ενέσεις ρευστότητας, είναι πλέον αδήριτες. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει τις πληρωμές μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου” καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη