Κατέρρευσε η Thomas Cook – Οι επιπτώσεις και η αντιμετώπιση

Πλήγμα και για τη Σαντορίνη

Επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 23/9 ο προαναγγελθείς θάνατος της Thomas Cook, εταιρείας κολοσσού στον χώρο του τουρισμού, καθώς κήρυξε πτώχευση αδυνατώντας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή της. Φαίνεται πως η κυριαρχία του Internet για ταξιδιωτικές υπηρεσίες έναντι των παραδοσιακών φυσικών καταστημάτων έπληττε σταδιακά τα τελευταία χρόνια τον γίγαντα Thomas Cook, ενώ το περιβάλλον Brexit και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη φέτος την άνοιξη καθυστέρησαν τις αποφάσεις των Βρετανών για διακοπές, δίνοντας τη χαριστική βολή. Η Thomas Cook -με ιστορία 178 χρόνων- έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις πτήσεις και πακέτα διακοπών ακυρώνονται, καθώς τίθεται πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ενός αγώνα δρόμου για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμo. Για την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία σε καιρό ειρήνης έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, που καλείται να οργανώσει την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας, αριθμό δύο φορές μεγαλύτερο από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

Οι βρετανικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έχοντας εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για την επιχείρηση επαναπατρισμού που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου. Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στο εξωτερικό καλούνται να επισκεφτούν για οδηγίες το www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση.

Σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης
Καθώς η Ελλάδα αποτελούσε πολύ μεγάλη αγορά για την Thomas Cook, η εξέλιξη επιφέρει βέβαια και ισχυρό πλήγμα σε πολλές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα περίπου 50.000 τουρίστες που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook. Στο υπουργείο έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων με τον υπουργό κο Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κο Μάνο Κόνσολα να βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από αυτή την εξέλιξη.

Όπως δήλωσε ο κος Θεοχάρης, η διαδικασία επαναπατρισμού έχει ξεκινήσει και τα πρώτα 15 αεροσκάφη φτάνουν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο τριήμερο θα επαναπατριστούν περίπου 22.000 τουρίστες. Επισήμανε επίσης ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των εξόδων, της διαμονής και του επαναπατρισμού των τουριστών που πέταξαν μέσω της Thomas Cook από σήμερα μέχρι και τη λήξη των διακοπών τους.

Το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, για τη στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται από το γεγονός, για τους οποίους θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση. Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων της χώρας.

Ψυχραιμία και αλληλεγγύη ζητά ο ΣΕΤΕ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με ανακοίνωσή του συνιστά ψυχραιμία και καλεί τις τουριστικές επιχειρήσεις να δείξουν αλληλεγγύη στους τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

“Όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία”.

Εγγυήσεις για τους ταξιδιώτες
Όπως εξηγεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρσμού – FedHatta, η Thomas Cook, όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκειται στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Έτσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:

  • την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών
  • τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού
  • ενδεχομένως και την δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας την παρέχουν.

Οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.

Όταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

Στη Σαντορίνη…
Στη Σαντορίνη όπου η Thomas Cook εκτελούσε 10 προγραμματισμένες πτήσεις την εβδομάδα εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή έχουν “εγκλωβιστεί” περισσότεροι από 1000 ταξιδιώτες, ενώ αρκετά ξενοδοχεία σε Φηρά, Καμάρι και Περίσσα που συνεργάζονταν με την εταιρεία έχουν υποστεί αξιοσημείωτη ζημιά.

“Χρειάζεται ψυχραιμία και κυρίως κατανόηση και αλληλεγγύη προς τους τουρίστες-πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Σαντόρινη. Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στο νησί μας αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη και να αναδείξουμε τρόπους για την αναπλήρωση αυτού του μεγάλου αριθμού κρατήσεων ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου” δήλωσε στο Atlantea ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και εκπρόσωπος των ξενοδοχείων των Κυκλάδων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, κος Μανώλης Καραμολέγκος.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη