“Κοινωνική φούσκα” με τα ίδια λίγα άτομα σε όλες τις γιορτές

Οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Η πανδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πτωτική πορεία, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι ισορροπίες εξαιρετικά εύθραυστες, ανέφεραν κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Εχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων σθενών και καθημερινών θανάτων” είπε η κα Παπαευαγγέλου.

Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις “διαφορετικές” φετινές εορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται, όπως ο καλός αερισμός του χώρου, η υγιεινή των χεριών, να μην τρώμε/πίνουμε από το ίδιο φαγητό/ποτό, να απέχουμε από εκδηλώσεις αν εμφανίζουμε ύποπτα συμπτώματα.

Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός, ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους, είπαν, τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη “κοινωνική φούσκα μας”, δηλαδή μια μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων (μέχρι 9 άτομα από δύο νοικοκυριά), για να κάνουμε παρέα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαευαγγέλου, αν σε έναν χώρο 150 τ.μ. μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. “Αν κανείς από τους καλεσμένους δε φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά” συμπλήρωσε.

Σχετικά με το εμβόλιο
Μίλησαν επίσης για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την κα Παπαευαγγέλου να εστιάζει στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν, όπως επίσης και όσοι νόσησαν από Covid-19.

Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, είπαν οι δύο καθηγητές, τονίζοντας ότι “στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του νέου έτους”.

Αναφορικά με τις παρενέργειες, η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι περιλαμβάνεται ο πόνος, στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, σπάνια ο πυρετός, τονίζοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη