19.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυκλοφόρησε ένας ακόμη “βυθισμένος” Θαλασσίτης

Μετά από παραμονή τεσσάρων χρόνων σε υποθαλάσσιο κελάρι 

Share

Το φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκίνησε το 2009 η Γαία Οινοποιητική είναι πλέον γνωστό σε πολλούς. Βύθισε στη θάλασσα, ανοικτά από το Καµάρι της Σαντορίνης, περίπου 500 φιάλες Θαλασσίτη, οι οποίες αφέθηκαν να παλαιώνουν εκεί κάτω, σε ιδανικές συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας, µακριά από το φως και την όποια επίδραση του οξυγόνου. Έκτοτε, το ίδιο εγχείρημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, σε βάθος 20 μέτρων, να έχει σχηματιστεί ένα “υποβρύχιο κελάρι” που φιλοξενεί τέσσερις διαφορετικές εσοδείες, σε διαφορετική χρονική στιγμή παλαίωσης.

Από την πρώτη εσοδεία που βυθίστηκε, αυτή του 2009, µόλις τρεις φιάλες µπόρεσαν να γυρίσουν στην επιφάνεια, ενώ από τις εσοδείες του 2010 και του 2011 επέζησαν 258 και 141 φιάλες αντίστοιχα. Δυστυχώς το µεγάλο βάθος βύθισης (περίπου 30 μ. τότε) µείωσε τις φιάλες από τις εσοδείες του 2012 και του 2013 από ένα σύνολο 1050 φιαλών σε µόλις 37 (4 φιάλες από το 2012 & 33 από το 2013)!

Στην πορεία, οι άνθρωποι της Γαίας άλλαξαν το βάθος εναπόθεσης αλλά και τις συνθήκες πωµατισµού και βύθισης. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Από τις εσοδείες του 2014, του 2015 και του 2016 ήρθαν στην επιφάνεια 400, 407 και 497 φιάλες αντίστοιχα, ενώ από την πλέον πρόσφατη, αυτή του 2017, αναδύθηκαν 498 άθικτες και συγκλονιστικές φιάλες.

Όπως σε κάθε προηγούμενη εσοδεία, το αποτέλεσμα της 4ετούς, πλέον, παραμονής στο υγρό κελάρι είναι εντυπωσιακό. Το κρασί έχει µια καπνιστή αρωματική διάσταση µε νότα υδρογονανθράκων. Η γεύση του έχει µαλακώσει εντυπωσιακά, παραπέμποντας σε ένα εξελιγμένο κρασί, ενώ το χρώμα του φανερώνει ακόμα µια απατηλή νιότη, καθώς ταυτόχρονα κάθε διάσταση οξείδωσης είναι εντελώς απούσα. Μιλάμε για ένα σπάνιο “υβριδικό” κρασί που ελίσσεται ανάµεσα στον νέο, αλλά ταυτόχρονα εξελιγμένο χαρακτήρα.

O Βυθισμένος Θαλασσίτης 2017 είναι ένα σπάνιο κρασί, το οποίο κάθε συλλέκτης θα εκτιμούσε! Μπορείτε να το βρείτε στο Atlantea eShop και να το παραγγείλετε από εδώ.

Πρόταση σερβιρίσματος
Πριν το απολαύσετε, συστήνεται ένα πέρασμα σε ευρύχωρο decanter για τουλάχιστον 30-60 λεπτά, ώστε να αναδειχθεί ο πολύπλοκος χαρακτήρας του κρασιού και το γευστικό του βάθος. Απολαύστε το στους 10°C με θαλασσινά, ψάρια, οστρακοειδή ή ακόμα και λεμονάτο αρνί και γενικά με γεύσεις μέτριας έντασης, όπου υπερισχύουν οι γεύσεις του αλμυρού, του ξινού ή του λαδιού.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη