iSea: Μακριά από “συμβουλές” για κατανάλωση λαγοκέφαλου!

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea σχετικά με τους λαγοκέφαλους, τα τοξικά ψάρια που δεν πρέπει να καταναλώνονται. Αφορμή στάθηκαν πρόσφατες δημοσιεύσεις και σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με “συμβουλές” πως αν το ψάρι καθαριστεί και φιλεταριστεί “σωστά” τότε είναι βρώσιμο, όπως συμβαίνει με το πιάτο fugu από την Ιαπωνία. Το fugu καταναλώνεται κυρίως σε ασιατικές χώρες και περιέχει ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae, γνωστά και ως pufferfish, μέλη της οποίας αποτελούν και οι λαγοκέφαλοι.

“Η αλήθεια για την τοξικότητα των ειδών λαγοκέφαλου που ζουν στις ελληνικές θάλασσες απέχει πολύ από τις μαγειρικές “συμβουλές” που διακινούνται διαδικτυακά” επισημαίνει η iSea, συμπληρώνοντας πως στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο έχουν υπάρξει περιστατικά στα οποία άνθρωποι κινδύνευσαν σοβαρά να χάσουν τη ζωή τους από κατανάλωση λαγοκέφαλων.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έχει ήδη διακινήσει σχετικές ανακοινώσεις για την θανατηφόρα τοξικότητα του είδους Lagocephalus sceleratus, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες σε όλες τις λιμενικές αρχές και τους αλιευτικούς συλλόγους με στόχο την αποφυγή αλίευσης, πώλησης και κατανάλωσης του λαγοκέφαλου. Συμπληρωματικά, και με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση και την αποφυγή σοβαρών περιστατικών που μπορούν να επιφέρουν μέχρι και θάνατο από δηλητηρίαση, η iSea αναφέρει πως στις ελληνικές θάλασσες έχουν εντοπιστεί τρία είδη του γένους Lagocephalus που όλα αποκαλούνται με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος. Τα είδη αυτά είναι:

Α) Lagocephalus sceleratus – Λαγοκέφαλος

 

 

 

Β) Lagocephalus suezensis – Λαγοκέφαλος

 

 

 

 

Γ) Lagocephalus guentheri – Λαγοκέφαλος

 

 

Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και το είδος Sphoeroides pachygaster αναφέρεται συχνά ως λαγοκέφαλος.

 

 

 

Όπως έχει επισημάνει και η Δρ. Παναγιώτα Κατίκου, κτηνίατρος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει ασχοληθεί ερευνητικά από το 2007 με την τοξικότητα του λαγοκεφάλου, το είδος λαγοκέφαλου που συνήθως αλιεύεται στα ελληνικά ύδατα (L. sceleratus) δεν ανήκει στα είδη pufferfish, τα οποία δύνανται να καταστούν εδώδιμα κατόπιν της επεξεργασίας τους, έστω και με τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τους πιστοποιημένους σεφ της Ιαπωνίας. Και αυτό γιατί περιέχει τετροδοτοξίνη (ΤΤΧ) και ανάλογες ουσίες, συχνά σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις, σε όλους σχεδόν τους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού (σάρκας) και του δέρματος. Για τον λόγο αυτό, το εν λόγω είδος δε συμπεριλαμβάνεται ούτε στον κατάλογο του Ιαπωνικού Υπουργείου Υγείας με τα εδώδιμα μέρη των pufferfish στην Ιαπωνία.

Εξάλλου και η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία “απαγορεύει να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των ακόλουθων οικογενειών: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae και Canthigasteridae”, και ως εκ τούτου ο λαγοκέφαλος, ως μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, δε θα πρέπει να διατίθεται στις Ευρωπαϊκές αγορές σε οποιαδήποτε μορφή και εύλογα, φυσικά, δε θα πρέπει να καταναλώνεται.

Θυμίζουμε ότι η iSea έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα “Σε ξενίζει… Μοιράσου το μαζί μας!!!”, ώστε να συλλεχθούν πληροφορίες για την κατανομή και την εξάπλωση των ξενικών ειδών στην Ελλάδα. Συμπληρωματικά, αναπτύσσει και το πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” που προωθεί την κατανάλωση ξενικών ειδών, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις που προκαλούν στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και κατάλογος συνταγών μαγειρικής με ξενικά είδη, φυσικά μόνο με αυτά που είναι ασφαλή για κατανάλωση (π.χ. γερμανός, λεονταρόψαρο, τρομπέτα).

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη