Μαζική συμμετοχή πανελλαδικά στον ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό – για πρώτη φορά και στη Σαντορίνη

Στιγμιότυπο από τον ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό στα Φηρά, 3/11/2013

1.570 μητέρες από 39 πόλεις της χώρας θήλασαν ταυτόχρονα τα παιδιά τους το πρωί της Κυριακής 3/11 με αφορμή τον Πανελλαδικό Δημόσιο Ταυτόχρονο Θηλασμό που διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά. Τόσες ήταν οι μητέρες που καταγράφηκαν να θηλάζουν στις 12 το μεσημέρι, όπως είχε οριστεί πανελλαδικά. Πολλές ακόμα θήλασαν στις 11:50, στις 12:10 ή μετά από μισή ώρα, υπακούοντας στη ζήτηση του παιδιού τους για μητρικό γάλα. Άλλωστε ο βασικότερος κανόνας για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι ότι αυτός δεν υπόκειται σε ωράρια, ούτε σε πρόγραμμα. Θηλασμός και ρολόι είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και ανεμπόδιστος και να γίνεται όταν και για όσο το ζητάει το παιδί.

Κίνητρο για δράση τα χαμηλά ποσοστά
Μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που έγινε τον Ιούλιο του 2009 για την συχνότητα και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως ενώ το 88% των γυναικών επιθυμούν και ξεκινούν τον μητρικό θηλασμό, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας συνεχίζει να θηλάζει το 83% των γυναικών, στο τέλος του 1ου μήνα το 60%, στο τέλος του 3ου μήνα το 39% και στο τέλος του 6ου μήνα το 22%. Σχετικά με το μητρικό θηλασμό μετά τους 6 μήνες, μόνο το 9% διατήρησε το θηλασμό σε συμπληρωμένους 9 μήνες και το 6% σε συμπληρωμένους 12 μήνες.

Φαίνεται επίσης από τα αποτελέσματα της μελέτης ότι το επίπεδο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλό. Την πρώτη ημέρα της ζωής θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21%, στο τέλος του 3ου μήνα 11% και τον 6ο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,8%).

Τα στατιστικά λοιπόν μαρτυρούν ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει η αρχική βούληση, αλλά το παιχνίδι χάνεται στην άγνοια ή στην ημιμάθεια. Σκοπός των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 39 πόλεις, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού που είναι σε εξέλιξη (1-7 Νοεμβρίου) ήταν να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα που εντοπίζεται στη χώρα μας, το οποίο πολύς κόσμος δεν αναγνωρίζει καν ως πρόβλημα. Ταυτόχρονα στόχος ήταν να ενημερώσουν τις γυναίκες ότι μπορούν να θηλάσουν και ότι μπορούν να βρουν υποστήριξη γι’ αυτό, μέσω του Δικτύου Εθελοντών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού. Τέλος, επειδή η δύναμη της εικόνας είναι πολύ μεγάλη, σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ο θηλασμός ως κάτι φυσιολογικό και οικείο. Να πάψει να ξενίζει και να θεωρείται ταμπού.

Παρούσα και η Σαντορίνη
Για πρώτη χρονιά φέτος η Σαντορίνη συμμετείχε στη δράση του ταυτόχρονου πανελλαδικού θηλασμού. Επτά μητέρες από το νησί συγκεντρώθηκαν στον φιλόξενο χώρο μπροστά από το γραφείο πληροφοριών για το Έτος Γαστρονομίας, στα Φηρά, και θήλασαν τα παιδάκια τους, από 2 μηνών το μικρότερο μέχρι 26 μηνών το μεγαλύτερο. Στην παρέα τους προστέθηκαν μητέρες που έχουν πια αποθηλάσει αλλά παραμένουν υπέρμαχες του δικαιώματος κάθε παιδιού στον θηλασμό, έγκυες γυναίκες που θέλησαν να προετοιμαστούν σε θέματα θηλασμού, νεαρές κοπέλες που θέλησαν να ενημερωθούν από νωρίς επί του θέματος, καθώς και μπαμπάδες και γιαγιάδες που υποστηρίζουν το θηλασμό.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Μία από τις παρανοήσεις που κυριαρχούν γύρω από το θέμα του θηλασμού, είναι και το ότι ο θηλασμός απευθύνεται μόνο σε μωρά. Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λένε πως τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του το βρέφος πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του. Χωρίς τσάι ή χαμομήλι για τους κολικούς, χωρίς νερό γιατί διψάει. Το μητρικό γάλα είναι αρκετό. Μετά τους 6 μήνες ξεκινά σταδιακά η εισαγωγή των στερεών τροφών, ενώ ο θηλασμός παραμένει ο κύριος τρόπος σίτισης του μωρού. Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τα 2 χρόνια και από εκεί και πέρα να διαρκεί για όσο το επιθυμεί η κάθε δυάδα μητέρας-παιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη