Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SailMed αναβιώνει την “Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο” (Aegean Cargo Sailing), μία καινοτόμο δια-νησιακή υπηρεσία που τιμά την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση των πανιών και του ανέμου. Η ομάδα εφαρμόζει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι αυτόν τον καθαρό τρόπο εμπορικής, πολιτιστικής σύνδεσης και μεταφοράς αγαθών στα νησιά. Επιπλέον, το χειμώνα μετέφερε προϊόντα του Αιγαίου στην Ιταλία και τη Γαλλία μόνο με το πανί και τον άνεμο. Οι χερσαίες διαδρομές, όπου αυτό είναι εφικτό γίνονται με ποδήλατο ή ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο (με ηλιακή φόρτιση), ενώ από φέτος ταξιδεύει με το σκάφος ένα ξύλινο ποδήλατο, το οποίο χρησιμοποιείται για τις μεταφορές των προϊόντων στην ξηρά.

Τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας και μεταφέρονται από και προς τα νησιά του Αιγαίου με σχεδόν μηδενικό οικολογικό κόστος, αφού δε χρησιμοποιούνται επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, αλλά η δύναμη του ανέμου. Η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα ενισχύει την μπλε οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο σκάφος υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν τα ψυγεία, ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επειδή μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν μεγαλύτερη οικολογική αξία και τοποθετούνται σε ειδικά stand στα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης.

Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι να θεμελιωθεί σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα η Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Προϊόντων (και ατόμων) στο Αιγαίο, καθώς και η διευκόλυνση μιας ήπιας οικολογικής μορφής τουρισμού στα νησιά, επικεντρωμένη στην ιστιοπλοΐα και την τοπική, οικολογική παραγωγή μικρής κλίμακας. Η προσπάθεια επιδιώκεται να είναι αρμονικά δεμένη και να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, εμπόρων, τοπικών αρχών, οικολογικών, πολιτιστικών και ναυτικών συλλόγων.

Στο πλαίσιο της φετινής κυκλικής διαδρομής για την ιστιοπλοϊκή μεταφορά προϊόντων του Αιγαίου, που περνά από 18 νησιά, το σκάφος Avrora, με καπετάνιο τον Λουκά Γκουρτσογιάννη, θα βρίσκεται στη Σαντορίνη από το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου. Το πλήρωμα του σκάφους θα περιηγηθεί σε τοπικές μονάδες παραγωγής, με σκοπό την ενημέρωση των ντόπιων παραγωγών και την προώθηση εμπορικών δεσμών με άλλα νησιά αλλά και με αγορές του εξωτερικού.

Το βράδυ της Τετάρτης 26 Ιουνίου, ώρα 20:00, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνουν ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης και η SailMed στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός, στη Βλυχάδα, ο κος Γκουρτσογιάννης θα παρουσιάσει το εγχείρημα Aegean Cargo Sailing – Οικολογική θαλάσσια μεταφορά προϊόντων στο Αιγαίο με το πανί και τον άνεμο και θα ακολουθήσει χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here