Μετατόπιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ ζητά το Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Τη μετατόπιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ σε νέα θέση εκτός της αρχικής χωροθέτησης του νέου λιμένα στον Μονόλιθο ζητά το ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ώστε να αρθεί το εμπόδιο και να προχωρήσει η υλοποίηση του τόσο σημαντικού και αναπτυξιακού έργου για το νησί. Η απόφαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας θα σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, και στη συνέχεια στον ΑΔΜΗΕ και στα συναρμόδια Υπουργεία επισημαίνοντας με κάθε τρόπο ότι η Σαντορίνη έχει άμεση ανάγκη την κατασκευή νέου και ασφαλούς λιμένα, στην αρχική θέση χωροθέτησης στον Μονόλιθο.

Εισηγούμενος το σχετικό θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, ο Πρόεδρος Γιώργος Νομικός αναφέρθηκε στο ιστορικό των τελευταίων δύο ετών, απ’ όταν προκρίθηκε ως καταλληλότερη θέση για την κατασκευή του λιμανιού αυτή στον Μονόλιθο και στη συνέχεια προέκυψε η εμπλοκή με το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που ποντίστηκε στην περιοχή και με το δεύτερο καλώδιο που αναμένεται να ποντιστεί.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

“Μετά από μια σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας τα έτη 2019, 2020 για την ανάγκη κατασκευής νέου λιμένα, στις 21/7/2022 το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ. αριθμό 78/2022 απόφαση, σχετικά με την προτεινόμενη θέση νέου λιμένα Σαντορίνης, στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης με τίτλο “εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης και ΜΠΕ για την κατασκευή νέου λιμένα Σαντορίνης”, αποφάσισε και πρότεινε ως καταλληλότερη την θέση Μονόλιθος, από τις τρεις προτεινόμενες Βλυχάδας, Κολούμπου και Μονόλιθου.

Την περίοδο όλων αυτών των αποφάσεων και δη της τελευταίας, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνώριζε την διέλευση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ και αυτό αποδεικνύεται από τα υπάρχοντα σχέδια, στα οποία καμιά διέλευση καλωδίου δεν είχε σημειωθεί. Δεν το γνώριζαν ούτε οι μελετητές, διότι εάν το γνώριζαν, θα το είχαν σημειωμένο επάνω στη γενική διάταξη του έργου, όπως σωστά αναγράφονται, αγωγός προσαγωγής και απαγωγής νερού ψύξης και αγωγοί καυσίμου, που ουδόλως εμποδίζουν την κατασκευή του νέου λιμένα, αλλά απεναντίας θα βοηθήσουν την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ γνωρίζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 78/2022 και προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα της διέλευσης του καλωδίου, συγκάλεσε σύσκεψη με τα συναρμόδια Υπουργεία στις 21/2/2023, προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος όπου θα περάσει το καλώδιο, με λύση μεταφορά του νέου λιμένα, κάπου αόριστα βορειότερα από το σημείο που έχει αρχικά χωροθετηθεί.

Διαφήμιση

Με την μετατόπιση του σημείου χωροθέτησης του νέου λιμένα, ο ΑΔΜΗΕ έλυσε το πρόβλημα της διέλευσης του καλωδίου, ικανοποιήθηκε το αίτημά του και προχώρησε στην πόντιση του πρώτου καλωδίου. Στην συνέχεια οι ίδιοι μελετητές, ξεκίνησαν τις προκαταρκτικές μελέτες εκ νέου, για την χωροθέτηση του νέου λιμένα κάπου βορειότερα.

Από τις πληροφορίες που έχουμε, η νέα προτεινόμενη θέση του νέου λιμένα, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, διότι υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν και έχει στασιμότητα. Το πρώτο βασικό πρόβλημα είναι οι οδικοί άξονες πρόσβασης στον νέο λιμένα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η διευθέτηση και η όδευση των όμβριων.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι οι αιτίες, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία χωροθέτηση του νέου λιμένα Σαντορίνης στην προτεινόμενη βορειότερα θέση.

Διαφήμιση

Μετά τις εκλογές και πριν αλλά και μετά από την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως νέα Δημοτική Αρχή και ως Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, προσπαθούμε να δώσουμε λύση και να καταλήξει η χωροθέτηση του νέου λιμένα και να ξεκινήσουν οι μελέτες για την κατασκευή του. Να παραμείνει το νέο λιμάνι στην αρχική πρώτη χωροθέτηση σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να γίνει μετατόπιση του πρώτου καλωδίου, που έχει ήδη τοποθετηθεί αλλά και του δεύτερου που πρόκειται να έλθει.

Ζητήσαμε συνάντηση με τη Διεύθυνση του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην δεύτερη προτεινόμενη θέση και την άμεση ανάγκη ολοκλήρωσης της χωροθέτησης. Μετά από συνεννόηση, έγινε η συνάντηση στις 22/3/2024 στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ με ανώτατα Διευθυντικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ κ.κ. Χατζηπάνο Μιχαήλ και Τσιρέκη Κωσταντίνο, με παρουσία του Βουλευτή κου Μάρκου Καφούρου, του Δημάρχου κου Νικόλαου Ζώρζου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κου Γεωργίου Νομικού.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για την αναγκαιότητα της κατασκευής του νέου λιμένα και για τα άλυτα προβλήματα που παρουσιάζονται στην νέα προτεινόμενη χωροθέτηση του νέου λιμένα, 700 μέτρα περίπου βορειότερα της αρχικής. Τους ενημερώσαμε ότι η λύση είναι να παραμείνει ο νέος λιμένας στην αρχική του χωροθέτηση και να μετατοπιστούν τα καλώδια βορειότερα και ότι δεν είναι δυνατόν να μετατοπιστεί η χωροθέτηση ενός νέου λιμένα για ένα καλώδιο. Τεχνικά μπορεί να γίνει η μετατόπιση του καλωδίου και υπάρχει χρόνος. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, με τη συμφωνία να γίνει εκ νέου η συνάντηση, με την παρουσία των μελετητών του νέου λιμένα και αναμένουμε την ημέρα και την ώρα της δεύτερης συνάντησης.

Δεν είναι δυνατόν για ένα καλώδιο του ΑΔΜΗΕ το 2024 να παραμείνει η Σαντορίνη αλίμενη, για πάντα. Η περιοχή αυτή του Μονολίθου ιστορικά και σε βάθος χρόνου από το 1882 ονομάζεται “Λιμάνι” από τους κατοίκους της Σαντορίνης, τόσο βαθιά είναι ριζωμένη η πεποίθηση ότι αυτό είναι το σημείο, που πρέπει να γίνει ο νέος λιμένας.

Η αρχική χωροθέτηση του νέου λιμένα στην θέση Μονόλιθος είναι η ενδεδειγμένη των μελετητών, είναι η μόνη επιθυμητή και βιώσιμη λύση που έχει άμεση ανάγκη το νησί μας, όχι μόνο για την ανάπτυξη του αλλά και αυτών των κυρίων αναγκών της συγκοινωνίας, της τροφοδοσίας κλπ. Υπερτερεί σε ασφάλεια έναντι όλων των διαθέσιμων σήμερα όρμων, συνδέεται εύκολα με όλο το νησί και είναι κοντά στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν δύο κεντρικοί οδικοί άξονες και λόγω της απουσίας πρανών και βουνών μειώνεται ο παράγοντας κινδύνου.

Το νησί μας καλύπτεται πλήρως ενεργειακά για τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το καλώδιο.

Καλώ το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει, να μετατοπιστεί το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ εκτός της αρχικής χωροθέτησης του νέου λιμένα και σε τέτοια απόσταση ούτως ώστε, να μην είναι εμπόδιο στην κατασκευή του νέου λιμένα, σύμφωνα με την υπ. Αριθμό 78/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μη δημιουργεί κίνδυνο στην ναυσιπλοΐα, αλλά να είναι και για τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ ασφαλής η νέα θέση των καλωδίων του.

Η απόφαση μας να σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση και να αποσταλούν στην συνέχεια οι αποφάσεις μας στον ΑΔΜΗΕ και στα συναρμόδια Υπουργεία και να τους γνωρίσουμε με κάθε τρόπο ότι η Σαντορίνη, έχει άμεση ανάγκη την κατασκευή νέου και ασφαλούς λιμένα, στην αρχική θέση χωροθέτησης στην περιοχή του Μονολίθου και να αρθεί το εμπόδιο που προκαλεί το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να υλοποιηθεί το τόσο σημαντικό και αναπτυξιακό έργο για το νησί μας”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη