ΕΟΔΥ: Μέτρα προφύλαξης από το τσίμπημα κουνουπιών

Δεκατρία τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι σήμερα στη χώρα

Δεκατρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωσθεί στην Ελλάδα κατά τη φετινή περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα έντεκα από αυτά ήταν σε Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ένα σε Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ένα είναι υπό διερεύνηση.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως έχει καταγραφεί η κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ κατά το προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλα περιστατικά στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και οι περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων, κατά την τρέχουσα περίοδο 2022, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με ιδιαίτερη συνέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ εδώ.

Πληροφορίες για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ όπου κάθε Τρίτη αναρτάται η εβδομαδιαία έκθεση με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη