20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σωτ. Τσιόδρας: “Μικρές νίκες κάθε μέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται”

Share

Τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας του Covid-19 στη χώρα μας έδωσε σήμερα (27/3) ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, η τροχιά της εθνικής επιδημίας είναι ελεγχόμενη, όμως οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές ώστε ο καθένας από τη δική του μεριά να βοηθήσει να παραμείνει η εικόνα εντός ελέγχου.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 74 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 966.

Εξ αυτών, 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και διασωλημένοι είναι οι 65 (άνδρες σε ποσοστό 86% και οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα). Επίσης, 4 ασθενείς αποσωληνώθηκαν, με τον κο Τσιόδρα να κάνει λόγο για “μικρές νίκες στον πόλεμο που συνεχίζεται”. Οι ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας 52-67 ετών, οι δυο εκ των οποίων είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Όλοι έπαιρναν κατάλληλη αντιική θεραπεία.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 28. Πρόκειται για 23 άνδρες και 5 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη και άτομα που κατά 89% είχαν υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Επίσης, μέχρι σήμερα έχουν έχουν λάβει εξιτήριο 52 ασθενείς. Σήμερα μάλιστα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Αττικόν η πρώτη γυναίκα που γέννησε ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό. Τέλος, έχουν γίνει μέχρι σήμερα 13477 διαγνωστικά τεστ.

Σχετικά με τα ειδικά τεστ αντισωμάτων που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν, ο κος Τσιόδρας τόνισε πως σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας δε συστήνεται να
χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Ενώ ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία
ανεύθυνη συμπεριφορά. Τα πιο αξιόπιστα τεστ, όπως υπογράμμισε, είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. “Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας”, συμπλήρωσε.

Με τη σειρά του, ο Yφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο κος Χαρδαλιάς τόνισε και εκείνος πως οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικότατες και δεν υπάρχει χώρος για κανέναν εφησυχασμό.

Όπως είπε, 6.687 πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα και οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς σε όλη τη χώρα. Κάποιες μάλιστα περιπτώσεις που έρχονται από περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή ελέγχονται και σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. “Η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει. Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα”, τόνισε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά στο μέτρο προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων και απευθυνόμενος “στους λίγους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος”, τόνισε ότι η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τον στόχο μας και να εμποδίσουμε τη διασπορά της νόσου, ενώ κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθειά μας και υπονομεύει τη στοίχιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι χθες παρελήφθη υγειονομικό υλικό 11 τόνων που δώρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα, το οποίο θα διατεθεί άμεσα στις υγειονομικές μονάδες. Πρόσθεσε δε πως τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς με υγειονομικό υλικό.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea
Διαφήμιση

Σαντορίνη