Η ιστορία του Ορφανοτροφείου της Near East Relief στη Σύρο, σε μια μοναδική έκδοση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου-17 Οκτωβρίου 2023, στη Σύρο, η έκθεση “1923-2023 – Το ορφανοτροφείο της Near East Relief”. Η έκθεση παρουσίασε την ιστορία της Near East Relief και τη δημιουργία αυτού του μοναδικού πολυπολιτισμικού ζωντανού μνημείου που ιδρύθηκε πριν από έναν αιώνα στην Ερμούπολη.

Το ορφανοτροφείο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που ακολούθησε τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα πρωτότυπα αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τα ξύλινα πατώματα του ορφανοτροφείου παρουσιάστηκαν στην έκθεση μαζί με πληθώρα αντικειμένων από εκείνη την περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο πρόγραμμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια των επαγγελματικών δεξιοτήτων που θα προετοίμαζαν τα ορφανά για τη ζωή μετά το ορφανοτροφείο.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από την εθελοντική ομάδα N.E.R.O.S. σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και σε συνεργασία με σπουδαίους φορείς και συλλόγους, όπως την Near East Foundation, την Near East Relief Historical Society, τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος, το Hermoupolis Heritage, την Εστία Πύργου Καλλίστης και τη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Ομάδα N.E.R.O.S. – Από αριστερά: Κώστας Ζαχαρίου, Νίνα Γεωργιάδου, Λευτέρης Ζώρζος, Νίκος Κορακάκης

Η κεντρική ομάδα N.E.R.O.S. αποτελείται από τους Λευτέρη Ζώρζο (αρχαιολόγο), Νίκο Κορακάκη (γραφίστα / κινηματογραφιστή), Κώστα Ζαχαρίου (συντηρητή) και Νίνα Γεωργιάδου (αρχιτέκτονα).

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο, έχει εκδοθεί ένας πολύ αξιόλογος δίγλωσσος (αγγλικά – ελληνικά) τόμος με θέμα το ορφανοτροφείο της Near East Relief από τις Εκδόσεις “Διπλογραφία” και με συμμετοχή από ιστορικούς, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγους και άλλους ερευνητές.

Το Atlantea eShop φέρνει κοντά σας τον τόμο To ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σύρο (Near East Relief Orphanage of Syros) και όπως πάντα, παραδίδει στη Σαντορίνη δωρεάν και σε όλη την Ελλάδα με απόλυτη ασφάλεια, δωρεάν για αγορές άνω των 50 ευρώ.

 

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη