Θηρασιά: Νέο σκάφος για Αμμούδι – Έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων

Με νέο σκάφος πραγματοποιείται από σήμερα Δευτέρα 25/9 η τακτική καθημερινή σύνδεση της Θηρασιάς με το Αμμούδι, τρεις φορές την ημέρα. Τα επιδοτούμενα δρομολόγια της γραμμής Ρίβα – Αμμούδι – Κόρφος – Ρίβα και επιστροφή ανατέθηκαν μετά από ανοιχτό, δημόσιο, διεθνή διαγωνισμό στην εταιρεία ΧΑΝΙΑ Ι.Ν.Ε., πλοιοκτήτρια του Ε/Γ-Δ/Ρ ΧΑΝΙΑ Ι, για το χρονικό διάστημα μέχρι και 31/10/2023, με δυνατότητα έως τετράμηνης παράτασης, έναντι μισθώματος 169,50 ευρώ + ΦΠΑ ανά πλήρες δρομολόγιο.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πέρσι το φθινόπωρο, για μια σειρά δρομολογιακές γραμμές της χώρας και το αποτέλεσμά του για τη γραμμή Θηρασιά-Αμμούδι κατακυρώθηκε φέτος τον Ιούλιο. Πριν λίγες ημέρες, την Παρασκευή 22/9, υπεγράφη και η σχετική σύμβαση ανάθεσης ώστε σήμερα να ξεκινήσουν τα δρομολόγια.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δρομολογίων με το ΧΑΝΙΑ 1 – Κλικ για μεγέθυνση

Μέχρι χθες και επί σειρά ετών το δρομολόγιο εκτελούσε ο Θηρασιώτης καπετάνιος Αντώνης Συρίγος, με το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ, έναντι μισθώματος 188,72 € + ΦΠΑ ανά πλήρες δρομολόγιο, σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπεγράφη φέτος τον Φεβρουάριο.

Η πρόσφατη ανάθεση του δρομολογίου στο ΧΑΝΙΑ 1 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία του νησιού που εκφράζει την ανησυχία της για το κατά πόσον το σκάφος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι Θηρασιώτες αναγνωρίζουν την αφοσίωση του Αντώνη Συρίγου που με την πολύχρονη εμπειρία του μπορούσε να εκτελέσει το δρομολόγιο με το ΘΗΡΑΣΙΑ ΙΙ, ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο ίδιος, ως κάτοικος Θηρασιάς, εκτελούσε μάλιστα πάρα πολλά έκτακτα δρομολόγια σε περιπτώσεις σοβαρής ανάγκης, ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους του μικρού νησιού. Σε αντιπαραβολή των παραπάνω, κατά τη σύντομη παρουσία του στη Θηρασιά προ ολίγων ετών (σ.σ. το 2018 όταν εκτελούσε τρεις φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Θηρασιά-Σαντορίνη-Ανάφη) το ΧΑΝΙΑ 1, σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες του δρομολογίου.

Καθώς το εν λόγω δρομολόγιο είναι η μόνη ουσιαστική επικοινωνία με τη Σαντορίνη, υπό τις νέες συνθήκες οι Θηρασιώτες εκφράζουν τους φόβους τους και ζητούν από το Υπουργείο Ναυτιλίας είτε την παραμονή του Αντώνη Συρίγου στη θέση του, είτε διαβεβαιώσεις ότι ο αντικαταστάτης του μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες της γραμμής αυτής (έγκαιρη διακομιδή ασθενούς, απρόσκοπτη δρομολόγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, τήρηση των ωραρίων).

Στο παρά 1 της έναρξης των δρομολογίων με το ΧΑΝΙΑ 1, το απόγευμα της Κυριακής 24/9 διοργανώθηκε διαμαρτυρία στο λιμάνι της Ρίβας με τα παραπάνω αιτήματα, στην οποία έδωσαν το “παρών” μεταξύ άλλων ο Έπαρχος Θήρας Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Θήρας και νυν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βαρβαρήγος ως εκπρόσωπος της Θηραϊκής Πολιτείας, ο επικεφαλής του Τώρα! Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά Μανόλης Ορφανός, οι οποίοι άπαντες αναγνώρισαν τη μέχρι τώρα συμβολή του καπετάνιου Αντώνη Συρίγου και εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων της Θηρασιάς, πλην όμως δεν ακούστηκε συγκεκριμένη λύση.

Η επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων της Θηρασιάς έχει ως εξής:

“Με αφορμή την μη ανάθεση του δρομολογίου Θηρασίας – Αμμουδίου στον Θηρασιώτη καπετάνιο Αντώνιο Συρίγο, εμείς οι κάτοικοι της Θηρασίας θα θέλαμε να εκφράσουμε την λύπη μας αλλά και την μεγάλη μας ανησυχία. Επί σειρά ετών, ο εν λόγω καπετάνιος παρέχει τις υπηρεσίες του προς τους κατοίκους της Θηρασιάς με απαράμιλλη αφοσίωση, ζήλο, αγάπη και υπευθυνότητα. Ο Αντώνης Συρίγος με το ειδικά κατασκευασμένο με βάση τις ιδιαιτερότητες της περιοχής σκάφος του (λάντζα) ΘΗΡΑΣΙΑ II και σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία του στο συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελεί το δρομολόγιο με ασφάλεια, κατόπιν συνεννόησης με το λιμεναρχείο, ακόμη και στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πέραν όμως της επαγγελματικής του ευσυνειδησίας και της ναυτικής αξιοσύνης του, ο Αντώνης Συρίγος στέκεται αρωγός επί 24ώρου βάσεως στις έκτακτες ανάγκες όχι μόνον των επισκεπτών του νησιού μας αλλά και όλων των μονίμων κατοίκων του. Όταν χτυπήσει το τηλέφωνο, ο Αντώνης Συρίγος είναι πάντα εκεί, εκτελώντας με αυταπάρνηση έκτακτα δρομολόγια όταν η ανάγκη το απαιτήσει. Ως μόνιμος κάτοικος του νησιού, ανά πάσα ώρα και στιγμή, και κάθε ημέρα, ανεξάρτητα εάν είναι αργία ή εορτή, ο Αντώνης Συρίγος θα αναλάβει και μάλιστα αφιλοκερδώς να κάνει έκτακτο δρομολόγιο για να μεταφέρει στο Αμμούδι ασθενείς, είτε ντόπιους, είτε επισκέπτες. Στα τόσα χρόνια της υπηρεσίας του, είναι δεκάδες τα περιστατικά αυτά και αντιστοίχως οι ζωές που κυριολεκτικά έχει σώσει με την άμεσή του ανταπόκριση στα καλέσματα βοηθείας ημών των Θηρασιωτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς οι Θηρασιώτες αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια με την ανάθεση σε άλλον πλοιοκτήτη/καπετάνιο το συγκεκριμένο δρομολόγιο, όταν μάλιστα, εξ όσων ενθυμούμεθα, ο συγκεκριμένος πριν από κάποια έτη δεν είχε μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου δρομολογίου. Με αυτήν την επιστολή εμείς οι Θηρασιώτες θέλουμε να “ακουστούν” οι ανησυχίες μας από τις αρμόδιες αρχές για να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι αυτό το δρομολόγιο για εμάς. Είναι η μόνη ουσιαστική επικοινωνία μας με την Σαντορίνη.

Αφού λάβετε υπόψη τα παραπάνω, ευελπιστούμε ότι θα λάβουμε μία απάντηση που παραμερίζοντας ει δυνατόν τις γραφειοκρατικές επιταγές, είτε θα μας ενημερώνετε για την παραμονή του Αντώνη Συρίγου στην θέση του, είτε θα μας διαβεβαιώνετε ότι ο αντικαταστάτης του φέρει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες της γραμμής αυτής (έγκαιρη διακομιδή ασθενούς, απρόσκοπτη δρομολόγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, τήρηση των ωραρίων).”

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη