Νόμος του Κράτους το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων και να το προσαρμόσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με το κόστος στις χερσαίες μεταφορές.

Όπως είπε στη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, “τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αλόννησο θα έχουμε τρία εκατομμύρια όφελος από το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στη Μυτιλήνη έξι, στη Χίο πέντε, στην Ικαρία δύο και ούτω καθεξής”. Ιδιαίτερα τόνισε επίσης ότι το Μ.Ι. αφορά όλα τα νησιά και όχι μόνο τα νησιά του Αιγαίου.

Το μέτρο τίθεται σε εφαρµογή, πιλοτικά, τον Ιούλιο του 2018 και αφορά σε ωφελούµενες μονάδες και ωφελούµενες επιχειρήσεις με κατοικία ή μόνιμη έδρα, αντίστοιχα, στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μηνά, Αλιµία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρµάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύµαινα, Ικαρία, Κάλυµνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήµνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίµο, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Πάτµο, Σάµο, Σαµοθράκη, Σαρία, Στρογγυλή, Σύµη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρµακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά και Ψέριµο. Η πιλοτική εφαρµογή του μέτρου του Μ.Ι. λήγει την 31η Δεκεµβρίου 2018 και από την 1η Ιανουαρίου 2019 το μέτρο τίθεται σε πλήρη εφαρµογή για όλα τα νησιά της επικράτειας πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

[adning id="140783"]


“Πηγή χρηματοδότησης είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εξήντα εκατομμύρια για το εξάμηνο που έρχεται και εκατόν πενήντα εκατομμύρια για τον επόμενο χρόνο, οπότε θα επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλα τα νησιά της χώρας, υλοποιώντας μ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά το άρθρο 101 του Συντάγματος“, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι ταυτοχρόνως η κυβέρνηση με συντονισμένες ενέργειες διεκδικεί υλοποίηση του προγράμματος “Εδαφικής Συνοχής” της ΕΕ, με τη Σύνοδο της Βαλέτας. Η κυβέρνηση πιέζει έτσι την Κομισιόν “για συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα «κουμπώσει» με το Μ.Ι. για να στηρίξει ακριβώς τη νησιωτική πολιτική”.

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κοινωνικές κατηγορίες που είχαν αποκλειστεί από νησιωτικές πολιτικές. “Για πρώτη φορά, ένα τέτοιο μέτρο, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών περιλαμβάνει και τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς, το επικουρικό νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων των νησιών αλλά και όσα παιδιά δραστηριοποιούνται σε αθλητικά σωματεία ατομικών αθλημάτων”, πρόσθεσε ο κος Κουρουμπλής, ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση για το θέμα των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ που καταργήθηκαν στα νησιά, μεταξύ άλλων τόνισε πως “Με το ΜΙ δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ και το έχουμε δηλώσει με όλους τους τρόπους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις μελέτες μας, πολλά από τα προϊόντα βασικής διατροφής θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση, μέσω της επιδότησης της μεταφοράς, με το μέτρο του ΜΙ, απ’ ότι η έκπτωση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη