14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένωση “Μαζί για το Παιδί”: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας

Δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια για εφήβους και γονείς εφήβων

Share

Η Ένωση “Μαζί για το Παιδί” και η επιστημονική ομάδα της συμβουλευτικής γραμμής 11525 εξέδωσαν οδηγίες για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, με αφορμή τη σημερινή (6/3) Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η οργάνωση κάνει λόγο για “ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα”.

Οι μορφές που μπορεί να πάρει η ενδοσχολική βία ποικίλουν: λεκτική (συστηματική χρήση υβριστικών σχολίων), σωματική (σκόπιμα χτυπήματα που οδηγούν σε τραυματισμούς), ηλεκτρονική με υλικό υβριστικού ή ταπεινωτικού περιεχομένου που διαμοιράζεται στο διαδίκτυο, κοινωνική (απομόνωση και αποκλεισμός ατόμου από ομάδες ή δράσεις) και σεξουαλική.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κάθε παιδιού, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα της Ένωσης, διαδραματίζουν η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα “όταν εντοπίζονται παθολογικές συμπεριφορές στο περιβάλλον, αυτό έχει αντίκτυπο και στο παιδί”.

Σχετικά με τις ενδείξεις, η επιστημονική ομάδα σημειώνει ότι τα παιδιά που έχουν βιώσει την ενδοσχολική βία (είτε ως θύματα είτε ως θύτες) έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως έχουν άρνηση για το σχολείο και δικαιολογίες για να μην πάνε, συνοδευόμενες από κλάμα. Παρατηρούνται ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους (απόσυρση – επιθετικότητα), ενώ κάποια παιδιά παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα (πόνος στη κοιλιακή χώρα, εμετός, πονοκέφαλος).

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα παιδιά εκδηλώνουν επιθετικότητα προς τους γονείς ή τα αδέρφια τους ή αποσύρονται από δραστηριότητες, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Ακόμη, κάποια παιδιά έχουν αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες. Συνήθως τα θύματα έχουν ενοχοποίηση και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Βασικό όπλο για την εξάλειψη του φαινομένου, καταλήγει η Ένωση, είναι η πρόληψη και στο πλαίσιο αυτό είναι καίριας σημασίας η συνεργασία σχολείου και οικογένειας, όπως και η ενημέρωση και η συζήτηση με τα παιδιά σε σταθερή βάση τόσο σε οικογενειακό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια
Το συμβουλευτικό κέντρο της Ένωσης “Μαζί Για το Παιδί” διοργανώνει τις επόμενες ημέρες ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω Zoom για τον σχολικό εκφοβισμό, για γονείς εφήβων και για έφηβους.

Για γονείς εφήβων
“Σχολικός Εκφοβισμός”, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 11:00-12:30, μέσω Zoom | ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Σκοπός του σεμιναρίου  είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η κατανόηση όλων των πτυχών του σχολικού εκφοβισμού και η βοήθεια στη διασαφήνιση του ρόλου του γονέα.

Για εφήβους (14-17 ετών)
“Σχολικός Εκφοβισμός”, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ώρα 17:30 – 19:00,μέσω Zoom | ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ

Σκοπός αυτής της συζήτησης με τους εφήβους, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους, γύρω από περιστατικά εκφοβισμού, η κατανόηση των επιπτώσεων που έχει στις σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, όπως επίσης η ενδυνάμωση και η πρόληψη.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη