18.1 C
Santorini
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Δήμος Θήρας: Οδηγίες πρόληψης κατά του κοροναϊού

Πρωτοσέλιδα

Ο Δήμος Θήρας, δια της Αντιδημάρχου Σοφίας Κίτσου, που είναι αρμόδια για θέματα υγείας, ενημερώνει πως σε συνεργασία με τον Ιατρό και συμπολίτη μας Βασίλη Νομικό, συντάχθηκε κατάλογος βασικών πληροφοριών και συστάσεων προς τους πολίτες για προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των άλλων αρμόδιων φορέων.

Τι είναι ο νέος κοροναϊός Covid-19;

Ο κοροναϊός Covid-19 ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών, που μπορούν να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα, όσο και στον άνθρωπο. Η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα (καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα), αλλά και σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή). Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις:

Μπορώ να κολλήσω Covid-19 από το κατοικίδιό μου;

Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή τα κατοικίδια (γάτες και σκύλοι) μεταδίδουν τον ιό.

Μεταδίδεται ο Covid-19 από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ναι, ο νέος κοροναϊός προκαλεί αναπνευστική νόσο, που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς και σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί σκοτώνεται ο ιός αν βρίσκεται στα χέρια μας.
  • Διατήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό, για την αποφυγή εισπνοής πιθανώς του ιού από τα μικροσταγονίδια που παράγονται κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα, τα οποία πιθανόν περιέχουν τον ιό.
  • Αποφυγή αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών μας, γιατί τα χέρια μας αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό.
  • Χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών.

Τι κάνω αν έχω πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή;

Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας, αν έχετε ταξιδέψει σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση Covid-19 ή αν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση Covid-19 ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση Covid-19, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση Covid-19, ενημερώστε και πάλι τον θεράποντα ιατρό σας, προκειμένου να λάβετε οδηγίες, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να καλείτε τον ΕΟΔΥ στο τετραψήφιο νούμερο 1135, προκειμένου να λάβετε οδηγίες.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με την λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών με άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα. Καλό είναι να καλύπτουμε το στόμα μας και την μύτη μας με μαντήλι ή το μανίκι μας ή τον αγκώνα μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, πετώντας αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο και πλένοντας τακτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Ποιος είναι ο χρόνος επώασης του Covid-19;

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων, υπολογίζεται σε 2 έως 14 ημέρες, με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ της 5ης και 7ης μέρας.

Μπορεί ο Covid-19 να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση του νέου κοροναϊού είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, κυρίως υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;

Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά αυτών των ιών.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον Covid-19;

Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων.

Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα και νοσηλεία, κατόπιν οδηγιών των θεραπόντων ιατρών.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Ροή ειδήσεων

Συγκροτήθηκε η νέα ΚΟ από τους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Πρόεδρος ο Αλέξης Χαρίτσης

Τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αποφάσισαν σήμερα οι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα...
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea